StoryEditorOCM
Svijetoživjela strategija

Procurio interni dokument iz Kremlja: Ovo je konačni ruski plan za pripajanje Bjelorusije!

Piše Antonija Handabaka/JL
21. veljače 2023. - 13:00

Skupina novinara iz cijelog svijeta dobila je uvid u interni dokument ruskih vlasti pod nazivom "Strateški ciljevi Ruske Federacije u bjeloruskom smjeru", prema kojem Kremlj planira preuzeti punu kontrolu nad politikom, gospodarstvom i vojnim potencijalom Bjelorusije do 2030. godine, prenosi Meduza pozivajući se na Dossier Centar. Kremlj, prema tom izvoru, dakle planira do kraja desetljeća potpuno preuzeti Bjelorusiju. U izradi plana, navodi isti izvor, sudjelovali su glavni stožer vojske, agencija FSB (bivši KGB), GRU, strana vojna obavještajna agencija i predsjednička administracija na čelu s Vladimirom Putinom, piše Jutarnji list.

Nije riječ o novom planu. Prema dokumentu, strategija je izrađena još 2021. godine. Ispisana je na samo 17 stranica, a politički, obrambeni, trgovinski i društveni ciljevi ruskih vlasti u Bjelorusiji podijeljeni su na kratkoročne (do 2022.), srednjoročne (do 2025.) i dugoročne (2030.) planove.

Ruske vlasti očekuju da će do 2030. prilagoditi bjelorusko zakonodavstvo ruskom, preuzeti kontrolu nad vanjskom politikom te zemlje i upravljati njome u interesu Ruske Federacije. Rusija bi, prema navedenom dokumentu, trebala povećati vojnu prisutnost u zemlji, broj ruskih medija te postići prevlast ruskog jezika nad bjeloruskim. Također bi se pojednostavila i procedura izdavanja ruskih putovnica građanima Bjelorusije te tako "stvorio sloj Rusa zainteresiranih za integraciju", prenosi Meduza sadržaj dokumenta.

image
Maxim Malinovsky/Afp

Ruske vlasti očekuju širenje svog utjecaja kroz znanost i obrazovanje, a u tu svrhu bi, navodi se, otvorile punktove za polaganje ispita u cijeloj zemlji te uspostavile nekoliko centara znanosti i kulture u Mogilevu, Grodnom i Vitebsku.

Bjelorusija je praktički ruski satelit već dugo i tamošnji diktator Lukašenko se o svemu konzultira sa "šefom" Putinom. Meduza podsjeća kako su Rusija i Bjelorusija još 1999. godine potpisale sporazum o saveznoj državi te da su se pregovori o tome vukli 20 godina. Još 2019. godine objavljeno je da su se zemlje uspjele dogovoriti oko 28 programa unije koji se odnose na gospodarska pitanja poput usklađivanja monetarne politike i poreznog zakonodavstva, piše Jutarnji list

U novom internom dokumentu o kojem piše Meduza napominje se da su u razvoju plana sudjelovali Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije, zaposlenici GRU-a, SVR-a, FSB-a i odjela predsjedničke administracije - predsjedničkog odjela za pograničnu suradnju koji vodi Aleksej Filatov. Dossier Centar piše kako je Filatov zastupao interese Kremlja u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a također je nadgledao humanitarnu i političku interakciju sa samoproglašenim Narodnim Republikama Doneck i Luhansk.

Meduza piše da su novinari dokument pokazali vanjskim stručnjacima, koji su potvrdili da izgleda vjerodostojno i da ga treba ozbiljno shvatiti. Ovo je mišljenje, istaknula je Meduza, izrazio i veleposlanik SAD-a pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Michael Carpenter:

"Ciljevi Rusije u odnosu na Bjelorusiju su isti kao i u odnosu na Ukrajinu, samo se u slučaju Bjelorusije Rusija oslanja na prisilu, a ne na rat", piše Jutarnji list.

image
Gavriil Grigorov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 13:01