StoryEditor
Svijetnovi misterij

Procurila snimka koja otkriva najmanje dvojicu dvojnika Kim Jong Una. Mnogi se sada opet pitaju fingira li sjevernokorejski režim da je diktator živ?

Piše D.K.
8. svibnja 2020. - 13:43
Brendan Smialowski/AFP

Lider Sjeverne Koreje snimljen je kako razgovara s dvojicom dvojnika obučenih identično kao on sam. Snimke navodno datiraju otprije dvije godine, s nadgledanja svečanog lansiranja rakete Hwasong-14.

Video je procurio nakon što je Kim Jong Un na gotovo tri tjedna nestao iz javnosti, što je potaknulo špekulacije u brojnim svjetskim medijima da je preminuo ili je, pak, teško bolestan.

Nedavno se premijerno pojavio na televiziji u obilasku tvornice gnojiva, čime je režim htio odagnati glasine o njegovu lošem zdravlju. Međutim, aktivistica za ljudska prava Jennifer Zeng primijetila je javno uočljive razlike u tjelesnim karakteristikama na starim i novijim snimkama i fotografijama Kim Jong-Una.

„Je li se 1. svibnja u javnosti pojavio pravi Kim?“ – zapitala se ona na Twitteru, skrećući pažnju zainteresiranima na četiri sporna elementa u izgledu sjevernokorejskog vrhovnika: zube, uši, nos i kosu.

S njom su se ubrzo usuglasili i drugi analitičari. Tvrde da postoje manje ili više suptilne razlike u zubima, na nosu, borama, formi kose i ušima koje sugeriraju da Kim koji se nedavno fotografirao nije pravi, odnosno stari Kim. I bivša britanska konzervativna zastupnica Louise Mensch podijelila je slike na Twitteru tvrdeći kako su zubi, Kupidov luk na usnama i drugi tjelesni elementi posve drugačiji nego kod starog Kima.

Otkriće nedvojbenih dublera i Kimovih dvojnika tumači se u kontekstu medijskih tvrdnji da je prvi čovjek Sjeverne Koreje bio nedavno podvrgnut operaciji srca. Mnogi izvori su javljali da je nakon zahvata u vegetativnom stanju ili mrtav, jer nije nigdje viđen puna tri tjedna. Špekulacije o zdravlju sjevernokorejskog vođe započele su naročito nakon što je propustio proslavu godišnjice rođenja svoga djeda Kim Il-sunga 15. travnja.

Bivši visoki sjevernokorejski diplomat Thae Yong-ho tvrdio je da gospodin Kim boluje od teške bolesti ili je već umro. Drugi sjevernokorejski disident, Ji Seong-ho, objavio je kako je sjevernokorejski vođa umro nakon operacije srca. Dnevnik NK sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na izvore u Sjevernoj Koreji, izvijestio je u travnju da se gospodin Kim Jong Un oporavlja od kardiovaskularnog zahvata, a južnokorejska obavještajna agencija okrivila je za njegov nestanak pandemiju koronavirusa.

Sjevernokorejski čelnik ove je godine imao samo 17 javnih nastupa, u odnosu na prosječno 50-ak u istom razdoblju prethodnih godina. Neke obavještajne službe procjenjuju da se diktator samo skrio u svom luksuznom odmaralištu u Wonsanu kako bi mogućnost zaraze koronavirusom sveo na minimum, dok njegovu javnu aktivnost glume dubleri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2021 05:06