StoryEditor
Svijetljuljalo na tajvanu

Probudio ih jedan od najvećih potresa u posljednjih 30 godina: Očekuju se i nova podrhtavanja tla, ovaj je bio magnitude 6

Piše hina
20. lipnja 2022. - 07:19
Stanovnici se boje ponavljanja 1999. godine, kad je Tajvan zatreslo čak 13 potresa magnitude veće od 6,0Sam Yeh/Afp

Potres magnitude 6,0 pogodio je u ponedjeljak istočni dio Tajvana, objavila je Američka geološka služba (USGS).

Zasada nema informacija o stradalima ili o šteti.

Potres na procijenjenoj dubini od 10 kilometara zabilježen je u blizini grada Hualiena, objavio je USGS.

"Na tom su području od 1990. godine zabilježena samo dva potresa magnitude veće od 6,0 i jedan blizu te magnitude", rekao je na konferenciji za novinare čelnik Seizmološkog centra tajvanske meteorološke službe Chen Kuo-chang.

"Najplići bio je ovaj današnji, koji je, nagađamo, možda povezan s aktivnostima na rasjedu", napomenuo je Chen, dodavši da ne isključuju mogućnost novih potresa magnitude veće od 5,0 u iduća dva dana.

Potresi su česti na Tajvanu budući da se otok nalazi blizu mjesta dodira dvije tektonske ploče. Taipei obično ne objavljuje upozorenje o mogućem tsunamiju za potrese magnitude manje od 7,0.

Američki USGS procijenio je da opasnost od tsunamija nakon najnovijeg potresa nije velika i da ne bi trebalo biti stradalih ni štete.  

Chen objašnjava da je najviše potresa magnitude veće od 6,0 zabilježeno 1999. godine, ukupno 13. Te godine Tajvan je zabilježio i potres magnitude 7,6 koji je odnio najviše ljudskih života, više od 2.400, navodi agencija AFP. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 18:47