StoryEditorOCM
Svijetšef wagnera

Prigožin prijeti Macronu: ‘Kliještima ćemo ti iščupati zube iz tih zlih usta. I svima ostalima koji prosipaju ovo...‘

Piše Vijesti SD
11. svibnja 2023. - 10:08

Jevgenij Prigožin, osnovač Wagnera, nije skrivao ljutnju zbog odluke francuskog parlamenta koji je njegovu skupinu plaćenika proglasio terorističkom organizacijom. Uputio je izravnu prijetnju francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi Politico.

Na pitanje ruskih novinara Prigožin je rekao da je Wagner spašavao ljude u središnjoj Africi od francuskih vojnika, koji su im se "jednostavno rugali".

Wagnerovci su stekli snažna uporišta u središnjoj Africi i na taj način istisnuli francusku prisutnost u toj regiji. 

"Možemo kliještima izvaditi pokvarene zube iz tih zlih usta. Možemo iščupati zube Macronu i, općenito, svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Wagneru)", poručio je Prigožin.

Francuski zastupnici su u utorak pozvali Europsku uniju da uvrsti Wagner na popis terorističkih skupina i iskoristi više pravnih alata kako bi onemogućila Wagnerovu financijsku aktivnost u Europi.

EU je Prigožinu nametnula sankcije u travnju prošle godine. "Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist, da se destabiliziraju institucije", rekao je uoči glasanja u utorak Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove stranke. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:18