StoryEditor
Svijetu 97. godini

Preminuo Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik i čovjek koji se borio za odlazak kolonijalnih sila iz Afrike

Piše Hina
17. lipnja 2021. - 19:14

Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik koji je svoju zemlju predvodio 27 godina i koji je zagovarao borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi, umro je u 97. godini.

"KK", kako su ga popularno zvali, liječio se od upale pluća u medicinskom centru Maina Soko, vojnoj bolnici u Lusaki. Nije bio zaražen covidom-19, piše BBC.

Vijesti o Kaundinoj smrti objavio je njegov sin Kambarage, na Facebook stranici preminulog predsjednika.

Pedesetih godina prošlog stoljeća  Kaunda je bio ključna figura pokreta za nezavisnost tadašnje Sjeverne Rodezije od Britanije. Postao je predsjednik neovisne Zambije nakon proglašenja neovisnosti zemlje 1964.

Kao čelnik prve zemlje u regiji koja je raskinula s europskim kolonizatorima, Kaunda je poduzimao napore da povuče i druge bivše kolonije u smjeru kojim je krenula Zambija.

Kao čelnik Ujedinjene stranke nacionalne neovisnosti (UNIP) koja je naginjala lijevo, Kaunda je predvodio državu kroz desetljeća jednostranačkog sustava.

Sin svećenika i učitelj, Kaundu se smatralo jednim od posljednjih živućih afričkih boraca protiv kolonijalizma. 

Uspostavom jednostranačkoga režima, gospodarskom stagnacijom i raširenom korupcijom, razvio se otpor njegovoj politici. Poražen je na izborima 1991.

Nakon što se povukao iz politike, aktivirao se u humanitarnom radu kroz zakladu za djecu, organizaciju koja se bavi AIDS-om. Javno je obznanio da je jedan od njegovih sinova umro od te bolesti.

Odstupio je s dužnosti nakon što je izgubio na višestranačkim izborima 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2022 12:45