StoryEditor
Svijetnove kritike

Predstavnica UN-a zabrinuta za slobodu medija u Mađarskoj: ‘U pitanju su pluralizam, raznolikost i neovisnost medija‘

Piše hina
22. studenog 2021. - 15:28

Vodeća stručnjakinja UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja izrazila je zabrinutost zbog "iskrivljenog medijskog okružja" u Mađarskoj rekavši da izvješćivanje o izborima sljedeće godine mora biti pošteno i nepristano. 

UN-ova posebna izvjestiteljica Irene Khan također je tijekom posjeta Budimpešti rekla novinarima da se "sloboda izražavanja koju imaju politički kandidati ne smije zloupotrijebiti za stvaranje toksičnog ozračja nasilja (i) mržnje".

Saveznici stranke Fidesz premijera Viktora Orbana kontroliraju velik dio mađarskih privatnih medija, dok javni mediji velikim dijelom služe kao vladini glasnogovornici.

Deseci listova i mreža koji su kritizirali Orbana promijenili su vlasnika proteklih godina.

Njegova vlada više puta je nijekala da potkopava slobodu medija.

"Vidim iskrivljeno medijsko okružje u Mađarskoj u kojem se dovodi u pitanje pluralizam, raznolikost i neovisnost medija", rekla je Khan.

"Stoga je važno osigurati da u kontekstu izbora postoji pošteno izvješćivanje, da svi kandidati imaju pristup na poštenoj i ravnopravnoj osnovi, te da javni mediji ... zadrže nepristran pristup prema različitim strankama i kandidatima."

Izbori iduće godine bit će prvi na kojima se Orban suočio s pravom konkurencijom otkako je došao na vlast 2010. godine.

Njegova nacionalistička stranka sve je više apelirala na konzervativne birače odbijajući zapadni liberalizam i multikulturalizam, a Orban je ove godine pojačao svoju retoriku u vezi s LGBT osobama i imigrantima.

UN-ova izvjestiteljica Khan također je ponovila zabrinutost Europske komisije da se državno oglašavanje usmjerava na provladine medije, što dovodi do neizravnog političkog utjecaja na medije.

Jako iskrivljena raspodjela državnih sredstava za oglašavanje ima "velike posljedice, ne samo na zdravlje medijskog sektora nego i na demokratske slobode koje neovisni mediji njeguju", istaknula je ona u izjavi u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 19:09