StoryEditor
SvijetHUŠKANJE NARODA

Pravi cilj demokrata: dok mu leđa okreću brojni republikanci, Trumpu se kroz proceduru impeachmenta sprema zabrana nove predsjedničke kandidature?

14. siječnja 2021. - 17:28
Ilustracija Boško Vestić

Donald Trump uspio je ući u povijest: prvi je predsjednik koji je od osnutka SAD-a čak dva puta opozivan u Zastupničkom domu Kongresa: prvi put zbog pritisaka na Ukrajinu da istraži njegova protukandidata, a drugi zbog poticanja rulju na pobunu koja se nedavno dogodila na Kapitolu, pri čemu je život izgubilo pet ljudi.

Nakon što je glas za njegov impeachment povrh demokratske većine jučer dalo i deset republikanaca, prijedlog je proslijeđen Senatu gdje će se ponovno morati organizirati svojevrsno saslušanje na čelu sa sucem Vrhovnog suda u kojemu saziv od stotinu zastupnika predstavlja političku porotu.

Ishod takvog suđenja krajnje je neizvjestan: u ovome trenutku sigurno je jedino da ono može započeti tek nakon Bidenove predsjedničke inauguracije, kad smjenjivanje već smijenjenoga predsjednika baš i nema nekog smisla. Povrh toga, još je teže zamisliti da će dom u kojemu većinu stranačkih snaga imaju republikanci uspjeti prikupiti dvotrećinsku većinu potrebnu za proglašenje Trumpa krivim: najmanje 18 republikanaca moralo bi se okrenuti protiv svog šefa.

Očito je da demokrati ciljaju na sekundarne implikacije takvog čina, a one bi mogle ležati u  izricanju trajne zabrane Donaldu Trumpu da se ponovno kandidira za predsjedničku dužnost. Za takvo što bila bi dovoljna obična parlamentarna većina, a u tom slučaju Trump bi mogao ostati i bez svoje predsjedničke mirovine od oko 200 tisuća dolara godišnje. U 14. ustavnom amandmanu sadržan je temelj za sprječavanje Trumpa u namjeri ponovne kandidaturu u slučaju da mu se utvrdi krivnja za huškačko ponašanje.

„Trumpova osuda bi imala veliko simboličko značenje” objašnjava Sheri Berman, politologinja s njujorškog Barnard koledža koja smatra da demokrati žele ovim poslati poruku kako nitko nije iznad zakona. Predsjednik je dao doprinos razjarivanju gnjevnog naroda i poticao na nasilje, poručuje, zato je za demokraciju važno da ga se pozove na odgovornost.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell već je izjavio kako nema šanse da će se o Trumpovoj smjeni odlučivati u Senatu sve dok Joe Biden ne bude inauguriran. Republikanski čelnik u Senatu nije se izjasnio po pitanju opredjeljivanja za ili protiv Trumpovog opoziva, što je također znakovito.

Prije više od godinu dana, Zastupnički dom prvi je put opozvao Trumpa bez ijednoga republikanskog glasa, dok je jučer čak 10 članova njegove vlastite stranke uz demokrate podržalo rezoluciju kojom ga se proziva za postupke na dan pobune.

Dok ga napuštaju suradnici, stranačke kolege mu okreću leđa, te ga u javnoj komunikaciji blokadama onemogućuju društvene mreže, Trump se već doima posve razoružanim i nemoćnim. Čak i ako mu Senat izrijekom ne zabrani novu kandidaturu, njegova moć i utjecaj unutar Republikanske stranke na niskim su granama, a rivali i neprijatelji sve su mu glasniji i brojniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 18:38