Svijetnova era interneta?

Povijesni dan za kreativno stvaralaštvo ili crni dan za slobodu Europljana? Europski parlament usvojio Direktivu o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu

Piše JL
26. ožujak 2019. - 14:34
2019-03-26T122505Z_1669825151_RC194E15C8A0_RTRMADP_3_EU-COPYRIGHT.JPG

Hoće li 26. ožujka 2019. godine ostati zapamćen kao povijesni dan za kreativno stvaralaštvo ili crni dan za slobodu europskih građana vrijeme će pokazati, ali u svakom slučaju ostat će zapisan kao dan kojeg je Europski parlament usvojio Direktivu o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu, piše Jutarnji.

S 348 glasa za, 274 glasa protiv i 36 suzdržanih, jedan od najkontroverznijih zakonskih prijedloga Europske unije je nakon više od dvije godine različitih peripetija dočekao svoj 'sretan završetak'. Direktiva će narednih dana biti objavljena u Službenom listu Europske unije, a zemlje članice će u roku od 24 mjeseca morati ratificirati nova pravila na nacionalnoj razini.

Zastupnike, novinare i djelatnike Europskog parlamenta jutros su ispred glavne zgrade dočekali pripadnici inicijative #Yes2Copyright koji su dijeleći promotivne materijale pokušavali u posljednjem trenutku osigurati usvajanje Direktive.

Njima se pridružio i limeni orkestar koji je mašući zastavama Europske unije glazbom pozdravljao zakonsku regulativu za koju smatra da će zaštititi prava autora kreativnog sadržaja.

Peticiju za usvajanje sporazuma potpisalo je više od 450 autora kreativnog sadržaja i svih država članica EU, među kojima su bili i hrvatski kompozitor Anton Pecotić, Damir Martinović Mrle, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan i Tonči Huljić.

O čemu je riječ?

Nakon višegodišnjeg usuglašavanja sadržaja Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva, na plenarnoj sjednici u veljači na trijalogu, tj. pregovorima između predstavnika Parlamenta, Vijeća i Komisije, postignuto je kompromisno rješenje u koje su intervenirali brojni pravnici lingvisti.

Naime, najspornije točke Direktive, zbog kojih je ona podignula toliko prašine, odnosili su se na Članak 11. i Članak 13. njezina sadržaja, upravo zbog nedovoljno jasne formulacije teksta kojom se ostavilo prostora za različitu interpretaciju sadržaja.

Dok se Članak 11. odnosi na internetske platforme koje objavljuju dijelove informacija, obvezujući ih da ugovaraju lincencu od izdavača za korištenje njihova sadržaja, Članak 13. obvezuje internetske platforme da koriste filtere koji bi nadgledali preuzimanje sadržaja kako bi se spriječilo kršenje autorskih prava.

U tom je smislu najveća odgovornost stavljena na tzv. GAFA internetske platforme, tj. Google, Amazon, Facebook i Apple, ali i YouTube. Anti-plagijatorskom licencom ponuđači kreativnog sadržaja na internetu morali bi se obvezati da kontrolu korištenja autorskog sadržaja u budućnosti.

S obzirom na to da u najspornijem Članku 13. postoji klauzula koja državama članicama daje suverenitet pri u implementaciji Direktive, sve bi internetske platforme bile prisiljene prilagoditi svoje poslovanje svakoj pojedinoj članici Unije. Time se ionako kompliciran proces dovodi do apsurdne razine kompleksnosti.

Najveći broj žestokih kritičara usvajanja ove Direktive odnosio se upravo na Članak 13., zato što bi njegova primjena mogla potaknuti blokiranje svakog sadržaja s nepoznatim ili spornim autorskim vlasništvom kako bi kompanije izbjegle pravnu odgovornost. Time bi se, smatraju kritičari koje u Parlamentu predstavlja zastupnica njemačke Piratske stranke Julia Reda (Zeleni), uvelike narušila sloboda interneta, ali i dostupnost informacija.

S druge strane, glavni izvjestitelj Direktive za zaštitu intelektualnog vlasništva Axel Voss (CDU, EPP), neumorno ponavlja da ne postoji realan strah od Članka 13., zato što je njegov cilj spriječiti zloupotrebljavanje autorskog sadržaja na internetu čime se pogoduje velikim kompanijama, na uštrb stvarateljima koji od svog rada na kraju dana 'moraju platiti račune i prehraniti obitelji'.

Protiv usvajanja Direktive istupili su svi 'veterani' interneta poput osnivača Wikipedije Jimmy Wales, otac www-a Tim Berners Lee, ali i David Kaye, UN-ov izvjestitelj za slobodu izražavanja.