StoryEditor
SvijetJačanje desnice

Postrojila se 'Štajerska garda': maskirana paravojna postrojba spremna je čuvati slovensku granicu

Piše Davor Krile
6. rujna 2018. - 21:09

Sudeći po vijestima zadnjih dana, Europa ne korača, nego galopira u novu nacifikaciju: antimigrantska Liga Mattea Salvinija prednjači u političkim anketama u Italiji, Alternativa za Njemačku (AfD) je nakon lova na migrante u Chemnitzu popularnošću prestigla Socijaldemokrate, a u susjednoj Sloveniji, koja upravo formira lijevo-liberalnu vladu, trijumfalno se u šumama oko Ljutomera postrojila maskirana desničarska paravojska – tzv. štajerska garda.

Ova antimigrantska postrojba obećava od svih neželjenih stranaca čuvati državnu južnu granicu, budući da službena slovenska vojska i policija, zajedno s bodljikavom žicom, to, po njihovu mišljenju, nisu u stanju.

Predvodi ih Andrej Šiško, Mariborčanin i nekadašnji vođa navijača mjesnog kluba, kojega mnogi smatraju produženom rukom slovenskog desnog demijurga Janeza Janše i njegove suradničke mreže.

'Primjereno naoružani'

Ova kontroverzna figura slovenske krajnje desnice obavlja mu povremene operacije od obavještajnog interesa, nalik na slavnog "borca" za hrvatski teritorij Joška Jorasa. Još je u Jugoslaviji navodno osnivao ilegalne antikomunističke organizacije, bio zatvaran tijekom služenja vojnog roka u JNA, za rata u Sloveniji zapovijedao je kratko nekom sličnom štajerskom paramilicijom, da bi kasnije optuživao Hrvatsku za štampanje lažnih tolara, zagovarao blokadu hrvatskog prijema u NATO te bio čak i kandidat za predsjednika države.

Šiško se godinama samodefinira isključivo kao "štajerski patriot". Odbio je aktivnosti svoje paravojske povezivati s najavljenim prosvjedima 13. rujna, kad bi u parlamentu trebala biti izabrana nova vlada Marjana Šareca, no u to slovenska javnost baš i nije sklona povjerovati.

Bez obzira na to što postrojavanje trbušastih desničara, za koje njihov vođa kaže da su i primjereno naoružani, većina Slovenaca zasad smatra tragikomičnim, slovenske institucije odlučile su se ipak ozbiljnije pozabaviti Šiškovom prijetnjom ustavnom poretku.

Tehnički premijer Miro Cerar pozvao je mjerodavna tijela da odmah poduzmu mjere protiv odgovornih za nedopustiv događaj koji širi mržnju i potiče nepotrebne strahove, a reagirala je i slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar, koja je Šiškovu postrojbu također optužila za poticanje mržnje i nepoštovanje ustava i nacionalnog zakonodavstva.

Jačanje desnice

Stranku Ljevica, koja u parlamentu podupire novu Šarecovu vladu, postrojavanje Šiškovih maskiranih desničara asociralo je na početak svojedobne kninske pobune u Hrvatskoj. Mnoge slovenske institucije i stranke s razlogom se pitaju zašto slovenska Obavještajna služba nije imala naznaka da ovakva paravojna postrojba postoji i da planira akciju kojom nastoji producirati bezrazložnu uznemirenost među građanima i difamirati državne institucije, te će se cijelom pričom pozabaviti i slovenski parlamentarni odbor za nacionalnu sigurnost.

Hrvatska također pamti slične paravojne epizode s pozadinskom političkom nakanom uznemiravanja i zastrašivanja javnosti – od postrojavanja stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava na Trgu bana Jelačića, preko postrojavanja Glavaševe slavonske sokolske garde u crnim odorama pred Saborom 2015. godine – no masovnu produkciju ovih događaja u Europi sada treba iščitavati primarno u kontekstu projekta umrežavanja desnih antimigrantskih populista uoči izbora za Europarlament dogodine.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je nedavno s talijanskim ministrom policije i šefom Lige Salvinijem osnovao Antimigrantsku europsku koaliciju, otvoreno je u slovenskoj izbornoj kampanji podupirao Janeza Janšu, te je čak i nastupao na njegovim izbornim skupovima. Potencijal za pristupanje ovom savezu ima i desno-populistička njemačka AfD, francuska Nacionalna fronta Marine Le Pen, te stranke koje su već na vlasti u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Austriji.

#SLOVENIJA#IMIGRANTI#ŠTAJERSKA GARDA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:02