StoryEditor
Svijetnovo vodstvo

Portugal preuzeo šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a: čekaju ih sva otvorena pitanja nakon brexita i, nadamo se, kraj pandemije

Piše Lola Wright
13. siječnja 2021. - 01:02
Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel i portugalski premijer Antonio Costa na ceremoniji portugalskog preuzimanja predsjedanja (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP)Patricia De Melo Moreira

"Vrijeme je za ostvarivanje rezultata: pravedan, zeleni i digitalni oporavak", slogan je Portugala koji je preuzeo šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a od siječnja, a u srpnju kormilo Unije preuzima Slovenija. Portugal najavljuje promicanje otporne, socijalne, zelene, digitalne i globalne Europe.

Kako je Lisabon predsjedanje preuzeo od Berlina, nastavit će s nekim od prioriteta Njemačke, među kojima su budućnost odnosa EU-a i Velike Britanije, napredak klimatske politike u dugoročnom proračunu EU-a i plan Unije za oporavak od pandemije.

Zastupnicu Europskog palamenta Željanu Zovko pitali smo što se može očekivati od četvrtog po redu portugalskog predsjedanja EU-om.

– S obzirom na to da je 2020. bila godina krize, 2021. mora biti godina oporavka, što je jedan od glavnih prioriteta portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Potrebno je aktivirati nedavno usvojeni Višegodišnji financijski okvir, kao i financijsku potporu iz paketa oporavka EU-a sljedeće generacije, s ciljem davanja potpore europskom zdravstvenom sektoru i stimuliranju narušenoga gospodarstva. Drugi prioritet novog predsjedanja je provođenje i upravljanje programom cjepljenja u cijelom EU-u.

Sljedeći cilj portugalskog predsjedanja je ojačati europski sustav upravljanja krizama. Prošla godina nam je naglasila značenje solidarnosti i potrebu za poboljšanjem otpornosti i koordinacije u reagiranju na nesreće, pri čemu je glavni korak bio poboljšani Mehanizam civilne zaštite Unije. Ovaj europski instrument, putem kojeg države članice mogu ponuditi pomoć u oporavku od tragedija, bio je vrlo koristan Hrvatskoj nakon razornih potresa koji su u ožujku i proteklih dana pogodili zemlju – istaknula je članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati).

Online usluge

Od sugovornice čujemo kako će glavni prioriteti nadolazećega šestomjesečnog predsjedanja obuhvatiti, osim društvenog i gospodarskog oporavka, zeleni plan i digitalnu tranziciju.

– Zatvaranje u doba pandemije naučilo nas je da su digitalni podaci i pristup online uslugama dio našega svakodnevnog života. Ulaganjem u razvoj digitalnih vještina i poticanjem novih digitalnih rješenja i strategija, Europska unija može promovirati digitalnu tranziciju kao pokretačku snagu našega gospodarstva – rekla je zastupnica.

Nakon završetka prijelaznog razdoblja Brexita, portugalsko predsjedanje bit će, dodala je, prvo u kojem je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti treća zemlja.

– Europska unija mora s Ujedinjenim Kraljevstvom izgraditi uravnoteženo i pravično partnerstvo. Osim toga, za vrijeme portugalskog predsjedanja održat će se inauguracija novoizabranog predsjednika SAD-a, što otvara mogućnosti za jačanje transatlantskog dijaloga i suradnje. Portugal će također morati nastaviti njegovati dobre odnose između EU-a i zapadnog Balkana, koji su uspješno održavani za vrijeme hrvatskog i njemačkog predsjedanja. Nadam se da će to dovesti do usvajanja pregovaračkih okvira i službenog otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – naglasila je zastupnica u Europskom parlamentu.

Portugal je preuzeo predsjedanje od Njemačke, koja je imala težak zadatak vođenja EU-a kroz pandemiju, do povijesnih sporazuma kao što je onaj o proračunu i fondu za oporavak.

– Provobitni program njemačkog predsjedanja pretrpio je izmjene zbog pandemije, te nisu ostvareni značajni pomaci u nekim pitanjima, kao što su migracije i azil. No, bez obzira na to, Berlin je uspio povećati zdravstvene kapacitete EU-a i postići dogovor u Vijeću oko reforme zajedničke poljoprivredne politike, istodobno rješavajući rastuće globalne napetosti, uključujući one u Sredozemlju – procijenila je Željana Zovko.

Njemački veleposlanik pri EU-u Wilhelm Schonfelder je 2007. za DW rekao kako postoje "velike razlike između pojedinih predsjedanja i sve ovisi kako se neka zemlja pripremila, koliko je truda uloženo, a potrebno je i malo sreće". Predsjedanje Hrvatske i Njemačke poklopilo se s najčudnijim razdobljem EU-a tijekom posljednjih desetljeća, pa ostaje nada da će Portugal imati više sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 21:20