StoryEditorOCM
Svijetpripreme u tijeku

Poljski premijer Putina nazvao demonskim dilerom i rekao da je moguć svjetski rat kao ‘borba za novi svjetski poredak‘

Piše Marin Prvan
7. veljače 2023. - 19:34

U jučerašnjem govoru je poljski premijer Mateusz Morawiecki usporedio Vladimira Putina sa dilerom droge koji "daje Europi jeftino prvu dozu, a onda se ovisnik vraća po još, ne pitajući za cijenu“. Droga je, jasno, energija fosilnih goriva.

"Činjenica da je Europa tako lako zavedena, nije povezana samo s Putinovim demonskim sposobnostima, već i sa samom njezinom slabošću“, objasnio je.

Zatim je rekao da se Zapad nalazi pred jasnim izborom: pobjedom Rusije ili renesansom zapadne civilizacije. Nazvao je to "borbom za novi svjetski poredak“.

“Poljska je spremna preuzeti odgovornost za formiranje novog svjetskog poretka i postati jedna od ključnih karika postimperijalne Europe. Nije dovoljno poraziti Rusiju, već treba izgraditi svijet u kojem ruski imperijalizam, kolonijalizam i dominacija neće naći mjesta”, poručio je Poljak.

Istodobno je naglasio da je obnova Ukrajine nužan uvjet za sigurnost cijele Europe, ali i da mir trenutno nije opcija.

“Moramo izgraditi potpuno novu sigurnosnu arhitekturu u političkoj, gospodarskoj, a posebice energetskoj i geopolitičkoj dimenziji. Danas nije vrijeme za prekid vatre. Danas Ukrajina i dalje treba našu podršku. Ali iznad svega, Ukrajina treba nadu”, dodao je.

Prema Morawieckom, bez potpore zemalja poput Poljske, Ukrajina bi danas već bila "velika ruševina". Ako Zapad odustane od Ukrajine, rat će se prije ili kasnije preseliti u Berlin ili Pariz, siguran je premijer. Podsjetio je da se upravo to dogodilo 1939. godine, kada Europa nije pomogla Poljskoj.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

“Bit ću sretan tek nakon pobjede Ukrajine nad ruskim osvajačima”, kazao je. Prema riječima poljskog premijera, to bi se trebalo dogoditi "u dobrovoljnom ili prisilnom obliku".

Upitan nadvija li se bauk trećeg svjetskog rata nad Europom, Morawiecki je odgovorio: “Razmatramo svaki scenarij.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 22:06