StoryEditor
SvijetPOSLJEDICE PANDEMIJE

Poljska zbog preoptrećenosti zdravstvenog sustava otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi

19. listopada 2020. - 11:08
Janek Skarzynski/AFP

Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi u jeku vrhunca epidemije koronavirusa i preopterećenoga zdravstvenog sustava, rekla je vlada u ponedjeljak.

Poljska je zabilježila nove dnevne rekorde u broju zaraženih u proteklim tjednima, a liječnici su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

"U subotu je premijer naredio pripremu za prvu privremenu bolnicu, koja će biti smještena na nacionalnom stadionu", rekao je Michal Dworczyk,  odgovoran za projekt, za radio Zet.

Bolnica smještena u dvoranama na stadionu imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od covida-19, s mogućnošću proširenja na 1000 kreveta. Prvi kreveti vjerojatno će biti dostupni ovaj tjedan.

Dworczyk je rekao da će i druga područja raditi na tome da uspostave privremene bolnice.

On je dodao da vlada ne namjerava zatvoriti groblja i spriječiti ljude da putuju širom zemlje 1. studenoga, na blagdan Svih svetih kad milijuni Poljaka posjećuju obiteljske grobove.

Ranije ovaj tjedan vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće i naredila zatvaranje teretana i bazena, ograničavanje vremena rada restorana te prebacivanje na nastavu na daljinu za sva sveučilišta i srednje škole.

Vlada kaže da nastoji izbjeći totalnu karantenu, ali stručnjaci kažu da bi to moglo biti neizbježno ako situacija postane kritična.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 22:15