StoryEditor
Svijetnova ograničenja

Poljska prijavila nove rekorde zaraženih i umrlih: ‘Ne počnu li velike društvene skupine slušati naše pozive, priskrbit ćemo si negativne scenarije‘

7. listopada 2020. - 13:01
Ilustracija/AFP

Poljska je u srijedu prijavila dnevne rekorde od 3003 novozaraženih i 75 umrlih te je zbog rapidnog širenja zaraze uvela nova ograničenja nastojeći izbjeći punu karantenu. 

Poljska, država s 38 milijuna stanovnika, sada ima ukupno 107.319 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 2.792 smrtna slučaja.

Širenje zaraze u Poljskoj prati i regionalni skok u broju zaraženih, pa je Češka prijavila 4457 novih slučajeva u srijedu, u dosad najbržem zabilježenom širenju zaraze u Europi.

Regija je prvotno uspjela zabilježiti manje slučajeva od zapadne Europe za vrijeme prvog vala pandemije, ali se proteklih tjedana bori da održi manji broj slučajeva dok nastoji izbjeći karantenu i gospodarske posljedice. 

"Danas smo u fazi kad je dramatično porastao broj slučajeva", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz novinarima u srijedu.

Poljska je ranije ovaj tjedan objavila da će uvesti stroža ograničenja poput nošenja maski, a ministar zdravstva također je najavio nove mjere vezane uz okupljanja.

Andrusiewicz je dodao da će se glavni grad Varšava uskoro suočiti sa strožim mjerama, poput one o potrebnom nošenju maski na otvorenom cijelo vrijeme.

"Bude li se nastavilo ovim smjerom, ne počnu li velike društvene skupine slušati naše pozive u pogledu distance i nošenja maski, priskrbit ćemo si negativne scenarije", rekao je Andrusiewicz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 06:56