StoryEditor
Svijetpušten n slobodu

Policija privela El Chapovog sina, na ulicama izbio kaos: grad zasposjeli naoružani civili, patrolirala vozila 'nadograđena' mitraljezima

Piše JL
18. listopada 2019. - 11:25

Ovidio Guzmán López, sin zloglasnog kralja droge Joaquina 'El Chapa' Guzmána, uhićen je tijekom rutinske policijske kontrole u meksičkom gradu Culiacánu.

No, uhićenje nije prošlo tako glatko. Kako javljaju strani mediji, nakon što su policajci otkrili jednog od aktualnih vođa moćnog narko kartela Sinaloe, došlo je do žestoke borbe između snaga sigurnosti i pripadnika kartela.

Mlađeg Guzmána otkrili su jednoj kući i odmah ga priveli, no uslijedio je žestok napad pripadnika kartela s namjerom da oslobode svog šefa. Teško je uopće riječima opisati što se sve potom događalo u Culiacánu.


Možda je dovoljno reći da je situacija toliko eskalirala da su vlasti bile prisiljene pustiti Guzmána na slobodu. Naime, grad su zasposjeli naoružani civili, a ulicama su 'patrolirala' vozila 'nadograđena' mitraljezima.

Iako nema službenih podataka o stradalima u ovom uličnom ratu, sa snimaka koje stižu iz Meksika jasno je da je tijekom cijelog tog kaosa bilo i dosta ubijenih, piše Jutarnji.

Na društvenim se mrežama pojavila i uznemirujuća snimka brutalno smaknutih meksičkih policajaca, no još uvijek nije potvrđena njezina autentičnost.

A na snimci koju možete vidjeti niže, zapravo je najbolje opisana moć koju karteli imaju u Meksiku. Na videozapisu možemo vidjeti naoružane vojnike koje u jednom trenutku okružuju također naoružani pripadnici kartela. Nakon kraćeg razgovora vojnici su praktički prisiljeni pružiti kriminalcima ruku i nemoćno gledati kako vladaju ulicama grada.


 
Ovidio Guzmán, za kojeg se vjeruje da je u dvadesetim godinama, je zajedno s braćom odigrao ključnu rolu u Sinaloa kartelu nakon što je uhvaćen pa izručen SAD-u njihov otac 'El Chapo'.
 
Ovidia Guzmána traži SAD zbog nekoliko optužbi vezanih uz trgovinu droge.

'El Chapo' je u SAD-u osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu i dodatnih 30 godina koje su prema zakonu obvezne.

 

Reakcija na Guzmanovo uhićenje rijetko je viđena za vrijeme dugogodišnjeg rata zbog droge u Meksiku, čak i nakon uhićenja njegova puno poznatijeg oca. 

Velika skupina zatvorenika pobjegla je iz gradskog zatvora. Građani su se sklonili u trgovačke centre i supermarkete dok je odjekivala paljba.

Obitelji s malom djecom ostavile su automobile i polegle na zemlji. Oko glave su im prštali meci. "Tata možemo li sada ustati?", pitao je dječačić oca u video snimci objavljenoj na Twitteru. "Ne, ostani na podu", odgovorio je čovjek dok mu je glas drhtao.

Cristobal Castaneda, zapovjednik sigurnosnih snaga u Sinaloi, rekao je za Televisu da je dvoje ljudi ubijeno a 21 ranjen, prema prvotnim informacijama. Rekao je da je policija napadnuta  kad se približila zaprekama naoružanih ljudi. Savjetovao je građanima da ne napuštaju domove.

Zasad se ne zna jesu li članovi ophodnje ozlijeđeni u obračunu. Na snimkama Reutersove televizije vide se najmanje tri tijela pored automobila na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 10:01