StoryEditor
Svijet'kukavički čin'

Podgorička sačekuša za novinarku: prije šest godina je pretukli, sad 'poslali poruku' - metkom u nogu

10. svibnja 2018. - 21:25

Novinarka crnogorskih Vijesti Olivera Lakić ranjena je ispred svog stana u Podgorici, a na istome mjestu je brutalno pretučena i prije šest godina. Napadnuta novinarka kazala je glavnom uredniku Vijesti Mihailu Jovoviću kako joj je muškarac prišao kad se približavala ulazu zgrade u kojoj živi te joj pucao u nogu, a vidjela je i još dva muškarca kako bježe, prenijeli su crnogorski mediji.

- Nemam riječi, do kada će se ovo događati? Ni jedan napad na nju nije riješen. Mnoge priče koje je napisala, a ukazuju na kriminal, nisu uopće istražene. Dokle ćemo strepjeti od ovakvih kukavica? - rekao je Jovović za Vijesti.

Vršitelj dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović novinarima je kazao kako je Lakić "ranjena hicem u desnu nogu, ali je izvan životne opasnosti". Ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić "zgrožen je činjenicom da se na tako kukavički način izvrši nasilje nad jednom ženom" te će "UP i MUP učiniti sve da se istraže motivi i pronađu počinitelji".

Velika potraga

Veleposlanik Europske unije u Crnoj Gori Aivo Orav na Twitteru je napisao kako zabrinjava napad na Lakić jer "novinari moraju biti zaštićeni".

Od direktora Vijesti Željka Ivanovića čujemo kako je Olivera Lakić istraživala veze između korupcije i organiziranog kriminala.
- Zbog toga je 2011. već preživjela jedan napad - podsjetio je Ivanović, koji je i sam divljački napadnut u klasičnoj sačekuši 2. rujna 2007. godine.

- Od tada su 25 puta napadnuti novinari i imovina Vijesti. I prije toga dogodila se likvidacija 2004. godine, kada je stradao urednik Duško Jovanović. Iza napada na Oliveru Lakić stoji ozbiljan i profesionalan mafijaški gang koji želi poslati poruku kojom će zastrašiti i nju i Vijesti i cjelokupnu javnost. Oni žele poslati poruku i da je Crna Gora zemlja u kojoj nema vladavine prava i u kojoj su institucije slabije od neformalnih centara moći što stoje iza ovakvih nakana - istaknuo je Ivanović.

Direktor Vijesti poručio je predsjedniku države Milu Đukanoviću da se na ovome neće završiti. On ukazuje kako jedan čovjek već 30 godina ima mehanizam koji je naslijedio još iz jednopartijskog komunističkog sistema sile i torture.

- On je to samo preuzeo i 30 godina ovakve nakaradne tranzicije i svih ratova, zločina, organiziranog kriminala i šverca još je nadogradio i ojačao te sad imate zarobljeno društvo i zarobljene institucije od strane jednog čovjeka, inače velikog prijatelja Hrvatske. Dok je on na poziciji, nemoguće je očekivati bilo kakve promjene. Naprotiv, može se očekivati ponavljanje ovakvih situacija i slučajeva jer sada nisu tu samo centri moći koje može kontrolirati, već i oni koje ne može kontrolirati, a za koje je, također, politički odgovoran on jer promovira društvo i sistem vrijednosti koji je izrodio takva devijantna ponašanja i kriminalne skupine - komentirao je Ivanović.

item - id = 545749
related id = 0 -> 1130799
related id = 1 -> 1122880
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 10:40