StoryEditor
Svijet‘igraju‘ na neutralnom terenu

Sastanak na vrhu: Biden i Putin završili razgovor, ali nema ni zajedničkog ručka ni zajedničke presice. Samit se nastavlja u proširenom sastavu...

Piše PSD/Hina
16. lipnja 2021. - 17:41

NOVIJE: 

Prva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata, u srijedu je izvijestila novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dva čelnika će napraviti kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA. Američki i ruski predsjednik održavaju samit u srijedu u ženevskoj Vili Grange.RANIJE: 

Današnji susret čelnika SAD-a i Rusije u Ženevi očekivano je zaokupio svjetske medije, koji opisuju da se sastanak na vrhu odvija u gotovo "hladnoratovskim" odnosima dviju velikih sila, ali to ne znači da na njemu neće biti baš nikakvih pomaka.

Sastanak u prostranom zdanju iz 18. stoljeća (Villa La Grange) počeo je u 13 sati, a očekuje se da će potrajati minimalno četiri sata, možda i duže.

Joe Biden i Vladimir Putin stali su na ulazu pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom. Nitko od sudionika nije kasnio, iako neki mediji napominju kako Putin "voli" kasniti na ovakve sastanke, pa tako podsjećaju da je i Papi kasnio...

"Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta", rekao je Parmelin, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.

Naglasio je da je za Švicarsku "čast i zadovoljstvo" ugostiti samit u Ženevi, "gradu mira".

Ovaj bi sastanak, među ostalim, trebao biti temelj svojevrsnog ugovora o novom početku (New Start Treaty), kojim bi se broj raspoređenih nuklearnih projektila obostrano ograničio na 1550.

Sigurno će, uz zaključke o kontroli nuklearnog naoružanja, "pasti" i neki zaključci vezani uz klimatske promjene. Sve ostale, neugodnije teme (od pitanja Ukrajine, tretiranja Alekseja Navaljnog i tko zna što će se još izvaditi na stol), vjerojatno neće dovesti do bilo kakvog slaganja.

Inače, i Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 - najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

"Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči", rekao je Biden.  A za područja u kojima se ne slažu kazao je "da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti "crvene linije" koje se ne mogu prijeći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je.

"Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije", naglasio je Peskov.

No, da do susreta ne dolazi u idilično vrijeme kad su u pitanju odnosi SAD-a i Rusije vidi se – osim iz ranijih izjava samog Bidena i Putina - i iz znakovite činjenice da na sastanku nije predviđen zajednički ručak.

Distanciranost potvrđuje i još znakovitija najava da će se predsjednici nakon sastanka novinarima obratiti – odvojeno. Biden očito ne želi ponoviti grešku svog prethodnika Donalda Trumpa, koji je u gotovo defanzivnom stilu okončao zajedničku presicu s Putinom, u Helsinkiju, u srpnju 2018. godine, bacajući sumnju na nalaze ze vlastitih obavještajnih agencija, nakon čega je optužen i za dodvoravanje ruskom lideru.

Usto, očito je kako Biden ne želi zajedničkom presicom omogućiti Putinu bilo kakvu mogućnost da to iskoristi kao platformu za bilo kakve spinove ili pokušaj ostvarivanja dojma dominacije ili zajedničke interpretacije dnevnog reda sastanka.

A to cijelu priču zaista stavlja u "hladnoratovske" okvire izuzetno zategnutih odnosa.

Tko je ono spominjao želju da se svijet što prije vrati na staro iliti "tvorničke postavke"?!

Pogledajte gore fotogaleriju iz Švicarske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 20:01