StoryEditorOCM
SvijetUOČI SAMITA

Po prvi put u dvije godine susrest će se ministri G7: govorit će o povlačenju vojnika iz Afganistana, iranskom nuklearnom programu, obrazovanju...

Piše HINA
3. svibnja 2021. - 18:53
Američki državni tajnik Antony Blinken razgovara s brunejskim ministrom vanjskih poslova Erywanom Yusofom  tijekom bilateralnog sastanka u Londonu 3. svibnja 2021.Ben Stansall

Ministri skupine G7 sastaju se prvi put licem u lice u dvije godine u ponedjeljak u Londonu a razgovarat će, među ostalim, o povlačenju vojnika iz Afganistana, trgovinskom sporazumu nakon brexita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab razgovarao je s japanskim kolegom Toshimitsuem Motegijem uoči sastanka G7 na kojem će im se pridružiti ministri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Država. 

Raab će se susresti u četiri oka i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. 

Raab je s Motegijem razgovarao o britanskom zahtjevu za pridruživanje Sveobuhvatnom i naprednom sporazumu o

transpacifičkom partnerstvu (CTPP) - sporazumu o slobodnoj trgovini većinom pacifičkih zemalja uključujući Japan. 

- Dubina odnosa Velike Britanije i Japana temelji se na zajedničkom pogledu na demokraciju, slobodnoj trgovini, borbi s klimatskim promjenama i sigurnosnoj suradnji-  priopćio je Raab. 

Članice Europske unije također prisustvuju skupu G7, a predstavnici Australije, Indije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike i šef Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN) pozvani su kao gosti. 

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će ministri razgovarati o planovima za jačanje obrazovanja djevojčica i zapošljavanje žena dok se svijet oporavlja od pandemije covida-19. 

Uspostavlja se fond od 15 milijardi dolara za zemlje u razvoju u iduće dvije godine. 

Zemlje se obvezuju na nove globalne ciljeve do 2026. godine po kojima bi još 40 milijuna djevojčica trebalo krenuti u škole, a još

20 milijuna djevojčica naučiti čitati do svojih 10 godina u zemljama s niskim i srednje niskim primanjima. 

Sastanak licem u lice odvija se uoči samita G7 koji je planiran u lipnju u engleskom Cornwallu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 22:45