StoryEditorOCM
SvijetGLOBALNO ZATOPLJENJE

Plenković se susreo s najutjecajnijim svjetskim državnicima u Glasgowu: ‘Klimatske promjene moraju postati glavna tema. Ali Hrvatska nije problem...‘

Piše PSD
1. studenog 2021. - 23:50

Klimatske promjene moraju postati glavna politička tema, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda koja se održava u Glasgowu, piše Jutarnji list.

Konferencija COP26 krenula je u nedjelju u najvećem škotskom gradu, no najvažniji dio dva tjedna duge konferencije održava se u ponedjeljak i utorak kad u Glasgowu boravi 120 čelnika država koji bi trebali dogovoriti nove inicijative o smanjenju emisija stakleničkih plinova i usporavanju rasta temperature.

- Ovo mora postati jedno od glavnih političkih tema s kojima se bavimo - rekao je Plenković u ponedjeljak, dodavši kako Hrvatska "nije problem" jer po glavi stanovnika ima male emisije štetnih plinova, četvrte najniže u Europi.

- Problem su velike zemlje čija industrija, promet i poljoprivreda jako pridonose emisijama ugljikovog dioksida - naglasio je premijer, koji će svoje obraćanje konferenciji imati u utorak. On tu konferenciju vidi kao način dizanja svijesti o klimatskim promjenama, posebno mlađoj populaciji koja "zaslužuje budućnost" kakvu su imale starije generacije.

image
Alastair Grant/AFP

Plenković smatra kako trenutna politička generacija ima odgovornost napraviti iskorak po pitanju klimatskih promjena te da su čelnici okupljeni u Škotskoj doista svjesni o hitnosti klimatske situacije.

- To je nešto što je tu, pred nama, i to vrlo brzo - naglasio je premijer, pa dodao da se političari "nisu došli šetati u Glasgow, nego dati doprinos".

U Glasgow nisu stigli predstavnici Kine, najvećeg svjetskog emitera štetnih plinova, te energetske velesile Rusije.

image
Phil Noble/AFP

Hrvatski premijer kazao je kako je "šteta" da te države nisu nazočne, no da „one imaju svoje politike” odlazaka na međunarodne konferencije u vremenu covida-19. Ruski predsjednik Vladimir Putin kao razlog nedolaska na samit G20 formata u Rimu dva dana ranije naveo je epidemiološku situaciju, a kineski predsjednik Xi Jinping nije napustio državu od početka pandemije.

Plenković je na marginama konferencije imao niz bilateralnih susreta, među njima s indijskim premijerom Narendrom Modijem, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i nizozemskim premijerom Markom Rutteom, navodi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 08:06