StoryEditor
SvijetVraćeni u bazu

Papiri nisu bili u redu: policija blokirala kolonu s tenkovima za Ukrajinu jer nemaju - prometne dozvole!? I to nije jedini razlog...

Piše Inoslav Bešker/JL
29. lipnja 2022. - 22:15

Talijanska prometna policija isključila je iz prometa tri tenka tipa PZH 2000, upućena u Ukrajinu, zbog manjkavih prometnih i vozačkih dozvola te tehničkih pregleda - objavila je talijanska ANSA danas, prenoseći jutrošnji članak iz napuljskog dnevnika Il Mattino. Vijest je razveselila strane dopisnike u Rimu: što ne zaustavi Putin, zaustavi policija, pa ti vidi!

Odazvao se talijanski Vrhovni stožer obrane, objašnjavajući da tenkovi nisu krenuli direktno u Ukrajinu, nego u Njemačku, na vježbu. Ali nije zanijekao da papiri nisu bili u redu. I nije osporio da je krajnje odredište bila Ukrajina, piše Jutarnji.

Malo precizniji podaci pokazuju da nisu aljkavi bili tenkisti, nego vozači labudica na kojima su tenkovi prevoženi, odnosno tvrtka kojoj je Talijanska vojska povjerila taj prijevoz - što također nešto govori o razini profesionalnosti u Atlantskom savezu.

Konvoj s pet tenkova upućen je iz vojne baze u Persanu kod Salerna u talijanskoj oblasti Kampaniji. Prometna policija iz Napulja zaustavila ih je na ulazu na autocestu Salerno-Caserta u Mercatu San Severinu, zatražila dozvole na pregled i ustanovila, prenosi ANSA, da troja vučna vozila i labudice nemaju uredne prometne dozvole, da im je istekao tehnički pregled, te da jedan od vozača nema dozvolu za vožnju vozila sa specijalnim teretom.

Policija je tri tenka vratila u bazu u Persanu dok Vojska ne nađe vozila s urednim dozvolama, a preostala dva su uredno proslijedila za Bolognu, Austriju i Njemačku odakle će, opet tvrdi ANSA, biti raspoređena na položaje u Ukrajini.

Vrhovni stožer potvrđuje da je prijevoz povjeren privatnoj tvrtci i da je policijska kontrola pokazala da ta tvrtka nije raspolagala ispravnom dokumentacijom – ali ne objašnjava kako je i uz koje mjere opreza skupo naoružanje povjereno nekvalificiranim prijevoznicima, u dijelu Italije gdje je korupcija preča ugroza nego Ruska armija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 20:50