StoryEditor
SvijetKolektivna nula

Panel o koroni: ‘Političari se nisu obazirali na upozorenja o epidemiji‘

Piše Hina
14. rujna 2020. - 18:42
AFP

Kolektivno neobaziranje političkih čelnika na upozorenja i izostanak pripreme za pandemiju zarazne bolesti pretvorili su "rizični svijet" u "svijet u kaosu", pokazuje izvješće o spremnosti međunarodne zajednice na pandemiju.

"Financijska i politička ulaganja u pripremljenost bila su nedovoljna i sada svi plaćamo cijenu", piše u izvješću Odbora za nadzor globalne spremnosti (GPMB).

"Nije stvar u tome da svijet nije mogao povući te poteze. Poziva na akciju je bilo puno, ali nijedan nije rezultirao nužnim promjenama", ističe se u izvješću.

GPMB-om, koji su osnovali Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predsjeda bivši glavni direktor WHO-a Gro Harlem Brundtland.

U njegovu izvješću iz 2019., objavljenom nekoliko mjeseci prije izbijanja epidemije koronavirusa u Kini, piše kako postoji realna opasnost od "brzog širenja pandemije opasnog respiratornog patogena" i upozorava se da bi mogao ubiti milijune ljudi te nanijeti težak udarac globalnom gospodarstvu.

Ovogodišnje izvješće "Svijet u kaosu" ističe da svjetski čelnici nikada ranije nisu bili toliko unaprijed upozoreni na opasnost razorne pademije, a ipak nisu poduzeli odgovarajuće mjere.

"Tragično i katastrofalno, naši najgori strahovi su se ostvarili", rekao je Brundtland na konferenciji za novinare u ponedjeljak. "Utjecaj covida-19 gori je od onoga što smo predviđali".

U izvješću stoji da je, unatoč upozorenjima šefovima vlada da ulože u pripreme za pandemiju, osnaže zdravstvene sustave i bolje planiraju financijske rizike razorne pandemije, malo toga učinjeno na tim poljima.

Loše vodstvo samo je pogoršalo pandemiju, piše u izvješću. "Ako ne izvučemo pouke iz covida-19, iduća pandemija, koja će zasigurno doći, bit će još gora".

Jeremy Farrar, član odbora i direktor globalne zdravstvene zaklade Wellcome Trust, pozvao je svjetske čelnike da ne ponove iste greške.

"To zahtijeva više od samog pričanja o solidarnosti. To zahtijeva viziju, povijesno, političko i financijsko vodstvo", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 13:37