StoryEditor
Svijetpoljoprivreda

Pada proizvodnja krumpira u Europi, evo u kojim državama su najveći nasadi te biljke

Piše PSD
1. lipnja 2021. - 15:50

Sadnja krumpira u sjeverozapadnoj Europi završava, a tamošnja Organizacija uzgajivača (NEPG) priopćila je da su se u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj smanjile površine pod tom kulturom za tri do pet posto.

Opisuju to i kao povijesni moment jer je pad posljednji puta zabilježen 2014. godine, a prethodna dva desetljeća proizvodnja se obično povećavala iz godine u godinu. Prošlog je ljeta NEPG savjetovao proizvođačima da smanje površine pod ovim povrćem zbog teške situacije na tržištu, što se očito i dogodilo, navodi Agroklub.

Međutim, zanimljivo je da prerađivači i dalje planiraju proširivati postojeće tvornice ili graditi nove.

Zaboravite na štetne pesticide: buhač je biljka koja tjera krumpirovu zlaticu, a za ljude nije otrovna. Evo kako napraviti sastojak koji tjera nametnike

Iz Organizacije uzgajivača krumpira sjeverozapadne Europe navode da su lošiji vremenski uvjeti prolongirali sadnju u te četiri države. Trenutno rane sorte zaostaju oko dva tjedna zbog hladnog vremena, a uglavnom suho vrijeme bi moglo imati dodatan negativan utjecaj ako tako ostane u narednom periodu.

Nadaju se boljim sortama i tehnikama

Uzgajivači su svjesni da je njihovo poslovanje s ovom povrtnicom nesigurno. S jedne strane porasli su im proizvodni troškovi u posljednje dvije sezone, prinosi stagnirali u prethodne četiri godine, a skladištenje je sve skuplje.

S druge strane, često ih se optužuje kada dođe do onečišćenja vode zbog pesticida ili erozija, navodi se u priopćenju. Stoga očekuju da će im istraživanja omogućiti uzgoj sorti i tehnike koje su bolje prilagođene ograničenjima zbog zaštite okoliša i društvenih očekivanja.

Prema posljednjem izvješću Eurostata, u 2019. godini je u EU-27 bilo posađeno 1,6 milijuna hektara krumpira. Proizvedeno je 51,2 milijuna tona, a najviše upravo u četiri spomenute zemlje. Njemačka je bila na prvom mjestu s 10,6 milijuna tona. Slijedila ju je Francuska s 8,6 milijuna tona, Nizozemska sa 7 mil. t i Belgija s 4 mil. t. Te je godine zabilježena i manja proizvodnja za 11,4 posto u Poljskoj te 13,1 posto u Rumunjskoj.

Prošle godine, nakon što je svijet zahvatila pandemija koronavirusa trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali s druge strane pokušati spasiti urod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 00:29