StoryEditorOCM
Svijetprijatelj zelenskog

Oskarovac kaže da Kijevu kasni isporuka ratnih zrakoplova zbog ‘pretjerano oprezne zabrinutosti oko nuklearnog oružja‘

Piše marin prvan
4. ožujka 2023. - 15:48

Glumac Sean Penn se u zadnje vrijeme posvetio se podizanju svijesti o potrebama ratom zahvaćene Ukrajine. Više puta je putovao u Kijev, gdje se susretao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je poklonio i svog Oscara. Osim toga, filmaš je upravo objavio i dokumentarac pod naslovom "Superpower", koji opisuje ovaj rat i vodstvo ukrajinskog predsjednika.

Sad, nakon posljednjeg povratka iz ratne zone, izjavio je da če se "Ukrajinci boriti do posljednje kapi krvi" i da će ta krv biti na rukama Zapada "ukoliko ih se vjerno ne opremi".

image
Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency Via Afp

"Mislim da nema sumnje da im treba više streljiva, više preciznog oružja dugog dometa, i da, borbeni zrakoplovi", istaknuo je Penn. Također, dodao je, da se zastoj u ovoj vojnoj pomoći događa zbog "pretjerano oprezne zabrinutosti vezane uz nuklearno oružje" jer se ne može "živjeti u svijetu u kojem nasilnik s nuklearnim oružjem vodi glavnu riječ".

"Znate, postojao je bivši obavještajac s kojim sam jednom razgovarao u Ukrajini... On ne želi živjeti u tom svijetu, a ni sama Ukrajina. I zato samo mislim da moramo donijeti jasnu odluku da počnemo spašavati živote, spašavati infrastrukturu. A to znači opskrbljivanje Ukrajinaca. Njima nije u interesu da Amerikanci ili drugi budu u borbi. Spremni su sami preuzeti borbu", sugerira glumac.

Smatra i kako se previše polemizira o brzini i sposobnosti prijelaza ukrajinske vojske na zapadnu vojnu opremu te kako "postoji mnogo načina na koje se to može strahovito ubrzati".

Na primjedbu novinara da je SAD dosad pružio Ukrajini oko 30 milijardi dolara u raznim oblicima vojne pomoći od početka rata i osigurao čitav niz sofisticiranog oružja, oskarovac je pohvalio to kao "vrlo impresivno". Upitan o rastućim kritikama na "bjanko ček", Penn smatra kako je to ulaganje koje će spasiti "ne samo živote, nego i novac dugoročno". "Troškovi koji su povezani s dugotrajnim ratom, daleko su veći od onoga što bi koštalo učiniti upravo ono što treba učiniti danas", poručio je.

image
Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency Via Afp

Referirajući se na svoj odnos sa Zelenskim, glumac je bio pun poštovanja. "To je nevjerojatan trenutak u vremenu. (Kao što su) Beatlesi izašli iz Liverpoola, postoje ti trenuci u vremenu kada grupa ljudi ili mjesto predstavlja nešto što je upravo toliko izuzetno, što traje zauvijek. A hrabrost Ukrajinaca, u ovoj fazi ove utakmice, bit će dio povijesti koju nikada nećemo zaboraviti", uvjeren je.

Što se tiče ruskog predsjednika Vladimira Putina, njega je Penn nazvao jezivim malim nasilnikom (op.a. Putin i Zelenski su jednake visine; 1,70 metara) čiju odluku (invazije) "uopće ne razumije". "Osim zlog grabljenja moći ili pokušaja grabljenja moći. Mislim da mora shvatiti da su mu njegovi generali lagali o tome što ima u vojsci i da su u ovakvoj kleptokraciji svi švrljali, a sada je otkrio da, znate, ovo možda i nije bilo tako odlična ideja. Ali ne znam koja mu je rezervna pozicija", govori Penn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 15:00