StoryEditor
Svijetborba protiv korone

Ordinarij nadbiskupije u Santa Feu upozorio svećenike: Ne propovijedajte dulje od pet minuta! Papa: Koliko puta smo vidjeli da neki drijemaju...

Piše Damir Šarac
20. kolovoza 2020. - 22:50
AFP

Svećenici američke nadbiskupije Santa Fe primili su upute svog ordinarija Johna Westera kojima ih upozorava da bi mogli izgubiti pravo propovijedanja na misi, ako homilije budu trajale dulje od – pet minuta! Iz nadbiskupije su objasnili kako je ograničenje doneseno u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa.

– Primili smo izvještaje kako su neke propovijedi daleko nadmašile petominutno ograničenje koje je postavila nadbiskupija – upozorio je generalni vikar nadbiskupije Glennon Jones, što prema njegovim riječima "ne samo da povećava vrijeme izloženosti koronavirusu, nego stvara nelagodu mnogim vjernicima da zbog toga ne mogu sudjelovati na misi".

– Ako se nastavi s takvim homilijama nadbiskup Wester će razmisliti o oštrim sankcijama za svećenike kojih se to tiče, sve do određivanja moguće suspenzije propovijedanja – navodi vikar nadbiskupije u kojoj je od sredine svibnja dopušteno održavanje misa s pukom, ali samo uz deset posto popunjenosti crkve.

Uz ostale smjernice za održavanje misa koje je propisala nadbiskupija Santa Fe, ističe se i da treba osigurati vrijeme trajanja mise od 30 do 40 minuta.

Opća uredba Rimskog misala ne propisuje određeno vrijeme trajanja homilije, no naglašava se kako je homilija "nužna za njegovanje kršćanskog života".

O trajanju propovijedi prije dvije godine govorio je i papa Frane koji inače svakog jutra propovijeda u kapeli svete Marte, što do njegova pontifikata nije bila uobičajena papinska praksa. Pape su do tada služili svakodnevnu misu u privatnoj kapeli u Apostolskoj palači, na kojoj su bili samo njihovi tajnici i osoblje iz kućanstva.

– Propovijed koju je preporučio Drugi vatikanski sabor kao dio liturgije nije prigodni govor, niti kateheza kao ovo što sada činim, nije konferencija niti poučavanje, propovijed je nešto drugo; ona je nastavak onog razgovora koji je već započeo između Gospodina i Njegova naroda – kazao je papa Frane.

– Propovjednik – svećenik, đakon ili biskup – mora dobro obavljati svoju službu stvarno služeći svima koji sudjeluju u misi, ali i oni koji ga slušaju moraju dati svoj doprinos. Ponekad imamo razloga za dosadu jer je propovijed duga ili nije odgovarajuća ili je nerazumljiva, a nekad nam predrasude stvaraju prepreke. Tko propovijeda mora biti svjestan da ne radi vlastitu stvar, već propovijeda dajući glas Isusu, propovijeda riječ Isusovu. Propovijed mora biti dobro pripremljena, treba biti kratka – ukazao je papa Frane.

– Koliko puta smo vidjeli da neki drijemaju tijekom propovijedi, drugi brbljaju ili iziđu van popušiti cigaretu… Zato, molim vas da propovijed bude kratka, ali da bude dobro pripremljena. Dragi svećenici, đakoni, biskupi, propovijed se priprema molitvom, proučavanjem riječi Božje i izradom jasnog i kratkog sažetka i ne bi trebala biti duža od deset minuta – preporučio je Papa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 12:51