StoryEditorOCM
Svijetnovi soj

Omikron se širi svijetom: osim u Hrvatskoj, prvi slučajevi danas potvrđeni u Rusiji, Argentini i Nepalu

6. prosinca 2021. - 13:10

Rusija, Argentina i Nepal u ponedjeljak su potvrdili prve slučajeve zaraze omikron varijantom, a Indija je tijekom vikenda zabilježila 21 slučaj zaraze najnovijom varijantom SARS-CoV-2.

Podsjetimo, prvi slučajevi Omikrona u ponedjeljak su potvrđeni i u Hrvatskoj, Krunoslav Capak je potvrdio da imamo dva slučaja zaraze.

- Omikron soj je u vrlo kratko vrijeme otkriven u još nekim zemljama svijeta. Hrvatska je prva koja je među zemljama EU poduzela mjere vezane uz omikron. Mi smo dokazali kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj, rekao je Capak.

Rusija, kako prenosi agencija RIA, danas je potvrdila dva slučaja zaraze omikronom kod dvoje putnika koji su se vratili iz Južnoafričke Republike (JAR)

Interfax, pozivajući se na potrošački zdravstveni regulator Rospotrebnadzor, javlja da je na dva leta iz JAR-a omikron potvrđen kod 10 putnika.

Predsjednik Vladimir Putin je prošli tjedan naredio vladi da pripremi akcijski plan za borbu protiv omikrona.

Argentina je potvrdila svoj prvi slučaj zaraze omikronom kod osobe koja je također doputovala iz JAR-a. Radi se o 38-godišnjoj osobi koja je 30. studenoga doputovala iz JAR-a preko SAD-a.

Osoba je dvostruko cijepljena i po dolasku u Buenos Aires bila je negativna, ali je naknadno testiranje dalo pozitivan rezultat.
Argentina se pridružila Brazilu, Meksiku i Čileu na listi latinoameričkih zemalja u kojima je otkriven omikron.

Nepal od ponedjeljka broji dva slučaja zaraze omikronom, a radi se o 66-godišnjem strancu koji je stigao iz zemlje u kojoj je omikron ranije potvrđen, dok je 71-godišnja osoba s kojom je bio u bliskom kontaktu sada također zaražena.

Nepalske vlasti ne navode njihovo državljanstvo, a 66 ljudi koji su s njima bili u kontaktu za sada nije zaraženo.

U Indiji se tijekom vikenda broj zatraženih omikronom popeo na 21, s devet slučajeva u Rajastanu. U New Delhiju je potvrđen jedan slučaj

Od 944 milijuna odraslih, u Indiji je potpuno cijepljeno njih 51 posto, a barem jednu dozu je primilo 85 posto odraslih.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 21:43