StoryEditorOCM
Svijetnovitade

Odsad se Uberom može i letjeti: Oni koji rezerviraju let preko popularne aplikacije imat će i važnu prednost...

Piše Karla Zupičić/JL
10. svibnja 2023. - 16:59

Britanci odsad Uberom mogu i letjeti. Ova aplikacija za naručivanje taksi vožnje sa sjedištem u San Franciscu dodala je mogućnost rezervacije letova. Cilj nove opcije je prometnuti se u "super aplikaciju" koja će korisnicima omogućiti rezerviranje svih oblika prijevoza koji su im potrebni na putovanju. Za sada je dostupna samo u Velikoj Britaniji, ali ga u nadolazećim tjednima planira proširiti i na korisnike u SAD-u, piše Jutarnji list. 

Uberov generalni direktor za Ujedinjeno Kraljevstvo Andrew Brem rekao je za Financial Times kako je pokretanje komercijalnih rezervacija letova "najnoviji i najambiciozniji korak" u strategiji tvrtke da proširi svoju osnovnu djelatnost. Ujedinjeno Kraljevstvo svojevrsno je testno tržište jer je, uz SAD, jedno od najvećih. Tamo su već omogućene rezervacije karata za vlak, Eurostar i autobus preko Ubera.

- Rezervacije vlakova već su se pokazale nevjerojatno popularnima među kupcima, a korištenje se povećava za 40 posto iz mjeseca u mjesec od njihovog lansiranja prošle godine - rekao je Brem, ali nije otkrio o kojem se točno broju prodanih karata radi.

Na najnovijem projektu rezerviranja avionskih karta, Uber se udružio s tvrtkom za rezervacije putovanja Hopper koja će uzimati malu proviziju. Jedna od prednosti dodavanja opcije rezerviranja letova na njegovoj aplikaciji bit će usmjeravanje više korisnika u Uberov glavni posao rezerviranja taksi vožnje. Naime, oni koji rezerviraju let imat će popust na taksi prijevoz do zračne luke. Riječ je o značajnoj pogodnosti uzme li se u obzir da je 15 posto Uberovih rezervacija putovanje do zračne luke, a u Velikoj Britaniji 40 posto putovanja počinje ili završava u blizini tranzitnih čvorišta.

Izvršni direktor Ubera Dare Khosrowshahi još je 2018. prvi put govorio o tome da će Uber postati šira platforma za putovanja. Ipak, pandemija je zaustavila industriju putovanja i prijevoza, pa je dostava hrane zamijenila rezervaciju letova. Iz istog je razloga 2020. godine otkazana usluga Uber Copter kroz koju su nudili vožnje helikopterom po SAD-u. Putovanje od Manhattana do zračne luke JFK je, primjerice, koštalo 200 dolara.

Uber proširuje svoju ponudu potaknut podacima koji pokazuju da se bolje od konkurenata nosi s rastom inflacije i gospodarske neizvjesnosti. Izvukao se i iz teškog razdoblja u Velikoj Britaniji gdje je potražnja za uslugama brzo premašila broj dostupnih vozača što je rezultiralo povećanjem cijena što se korisnicima nije svidjelo.

- Prošle godine zabilježen je nevjerojatan porast potražnje putnika i trebalo je neko vrijeme da privučemo vozače da se vrate - rekao je Brem i dodao da se nada da su korisnici primijetili veću pouzdanost njihove usluge, ali ne može jamčiti da cijene neće rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:00