StoryEditor
SvijetOlaf Scholz

Odluka novog njemačkog kancelara mogla bi izazvati potpuni kaos, milijuni građana ostat će bez covid potvrda: ‘Gube status zaštićenih‘

Piše PSD
1. prosinca 2021. - 21:39
Social Democrats (SPD) candidate for Chancellor Olaf Scholz leaves after a press conference on November 24, 2021 at Westhafen center in Berlin, to present their deal for their post-Merkel government after a final session of coalition talks. - Two months after the SPD beat Angela Merkel's conservative CDU-CSU coalition in a general election, its negotiators put the finishing touches on the deal with the Social Democrats (SPD), the Greens and liberal Free Democrats (FDP) that will install outgoing Finance Minister Olaf Scholz (SPD), 63, as chancellor. (Photo by Odd ANDERSEN/AFP)/ALTERNATIVE CROPOdd Andersen

Plan da covid potvrde vrijede samo šest mjeseci nakon što je osoba primila drugu dozu cjepiva, mogao bi Njemačku gurnuti u kaos, piše The Telegraph.

Novi njemački kancelar Olaf Scholz želi svaku osobu koja nije dobila booster dozu cjepiva tretirati kao necijepljenu.

Novi propisi tako bi mogli potjerati milijune ljudi u lockdown, a da za to uopće nisu krivi.

Veliki broj njemačkih regija necijepljenima ne dopušta pristup restoranima, pubovima, teretanama, kinima i trgovinama s robom koja nije nužna za život.

Prema dosadašnjoj njemačkoj politici, ljudima se nije preporučivala booster dozu sve dok ne prođe šest mjeseci od primanja druge doze cjepiva.

Međutim, Scholz je u utorak regionalnim liderima rekao kako želi da dokaz o cijepljenju od tog datuma postane nevažeći.

- S obzirom na to da zaštita dobivena cijepljenjem tijekom vremena znatno slabi, cijepljeni će šest mjeseci nakon druge doze izgubiti status potpuno zaštićene osobe, stoji u pisanoj preporuci nove Vlade.

Scholz još mora objaviti kad će njegova nova odredba postati obveznom, a mnogi se nadaju da će postojati prijelazni period.

Kad bi se odredba uvela odmah, to bi natjeralo milijune Nijemaca da zatraže booster dozu cjepiva, dok se regije diljem zemlje žale na nedovoljnu količinu cjepiva.

Razvikani vlak za cijepljenje, u kojem su Nijemci tijekom vožnje u Frankfurtu mogli dobiti cjepivo, ovaj je tjedan morao stati s radom jer nije bilo dovoljno cjepiva.

- Katastrofa s dostavom, čisti kaos, kazao je Peter Feldmann, gradonačelnik Frankfurta, koji je odgovornost prebacio na Jensa Spahna, dosadašnjeg ministra zdravstva, kojeg su optužili da je kriv jer je naručio premale količine cjepiva.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je ustvrdilo da Njemačka ima zadovoljavajuću zalihu cjepiva te je okrivilo lokalne vlasti da nisu naručili dovoljnu količinu.

Glasnogovornik je rekao da će do kraja sljedećeg tjedna biti dostavljeno 28 milijuna doza. Scholz je najavio ambiciozni novi plan cijepljenja, prema kojem bi do Božića trebali iskoristiti 30 milijuna doza, što bi značilo dramatično ubrzavanje cijepljenja u Njemačkoj.

Novi njemački kancelar želi da cijepljenje postane obvezno od veljače ili ožujka sljedeće godine, ali je obećao da će vlada dozvoliti zastupnicima u parlamentu da se izjasne o ovom pitanju, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 03:23