StoryEditorOCM
Svijet118.000 zaraženih

Od Covida-19 u Kini još nije umrlo ni jedno dijete, ali prema najstarijima nema milosti: evo kako funkcionira misteriozni koronavirus

Piše PSD, Jutarnji list
11. ožujka 2020. - 08:36

Novim koronavirusom, Covidom-19, diljem svijeta zaraženo je više od 118.000 ljudi, dok je više od njih 4000 preminulo. No, među njima je izuzetno malo djece, što je misterij koji zbunjuje epidemiologe, pišu William Wan i Joel Achenbach za Washington Post.

U Kini, u kojoj je zaraženo više od 80.000 osoba, samo 2,4 posto od njih su djeca, a samo 0,2 posto njih su zbog bolesti bili u kritičnom stanju. Prema kineskim podacima, ni jedno dijete nije preminulo od Covida 19.

S druge strane, novi se koronavirus pokazao izuzetno smrtonosnim među starijom populacijom pa tako u Kini među zaraženim osobama starijim od 80 godina smrtnost iznosi gotovo 22 posto. No, za dobnu skupinu između 10 i 39 godina, smrtnost je tek 0,2 posto, tvrdi studija koju su Kinezi proveli na više od 44.000 zaraženih pacijenata.

To znači da se novi koronavirus ponaša znatno drugačije nego drugi virusi, poput sezonske gripe recimo, koji su obično vrlo opasni za jako stare i jako mlade osobe.

- U slanju respiratornih infekcija poput ove, obično vidimo krivulju u obliku slova U - na jednom kraju su vrlo mala djeca zato što im imunološki sustav još nije dovoljno razvijen, a na drugom kraju su vrlo stari ljudi čiji je imunološki sustav oslabio. Kod ovog virusa, jedan krak slova U naprosto je nestao - kaže za Washington Post virolog sa Sveučilišta Texas Vineet Menachery.

Ako bismo otkrili zašto ovaj virus ne pogađa djecu to bi nam moglo pomoći u tome da razumijemo zašto tako snažno utječe na starije osobe, smatra Frank Esper, specijalist za zarazne bolesti iz Dječje bolnice u Clevelandu.

Ono što njega i njegove kolege zanima jest to da li je težina infekcije povezana s okruženjem kojem su pacijenti bili ranije izloženi. Ili, ima li veze s time kako se mijenja naš imunološki sustav tijekom godina? A možda ima veze s razinom onečišćenja kojoj je neka osoba bila izložena tijekom života.

- Možda smrtnost nema nikakve veze s virusom, nego samo s nositeljom, to jest zaraženom osobom - smatra Esper.

Prijašnje epidemije drugih koronavirusa, poput SARS-a i MERS-a, također su poštedjele najmlađe osobe. Ni jedno dijete nije preminulo od SARS-a, a samo je nekoliko djece oboljelo do MERS-a, piše Washington Post.

Da bi odgonetnuli zašto se to događa, Menachery je zarazio miševe SARS-om, vrlo bliskim "rođakom" novog koronavirusa koji se trenutno širi svijetom. "Bebe" miševi su prebrodili infekciju, dok je starijim miševima bolest uništila pluća. Menachery je otkrio da smrtnost u slučajevima starih miševa nije samo rezultat slabosti njihovih imunoloških sustava, nego i pretjerano jaka reakcija njihovog imunološkog sustava na bolest.

- Agresivni odgovor njihovih imunoloških sustava je zapravo naštetio organizmu više nego sama infekcija - kaže Menachery.

No, to i dalje nije odgovor na pitanje zašto su djeca toliko otporna na ovaj novi koronavirus.

 - Mislim da je u pitanju nešto mehaničko, a ne imunološko. Nešto vezano s receptorima u tijelima djece ometa mogućnost virusa da se doista uhvati na organizam  - smatra Frank Esper.

- Ovo zapravo samo pokazuje koliko toga još ne znamo o virusu. Trenutno su svi fokusirani na liječenje i cjepivo, ali ima toliko velikih pitanja na koje moramo dati odgovor ako dosita želimo razumjeti kako funkcioniraju koronavirusi - rekao je pak virolog sa Sveučilišta Maryland, Stuart Weston.

Mnogi epidemiolozi smatraju da možda simptomi naprosto nisu toliko izraženi kod djece kao kod odraslih. Novi podaci koje su prošlog tjedna objavili znanstvenici iz Kine pokazuju da su vlasti kod djece pronašle manje slučajeva zaraze kada su virus tražili samo prema pojavi simptoma. No, kada su slučajeve zaraze tražili preko osobnih kontakata već zaraženih osoba, ispostavilo se da su i djeca zaražena u jednakom postotku kao i odrasle osobe.

U svakom slučaju, jasno je da su potrebna nova istraživanja kako bi se razumio "fenomen" zaraze koronavirusom kod djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 03:23