StoryEditor
Svijetsada su na 68

Novi Zeland će lockdown i restriktivne mjere ukiniti tek kada 90 posto stanovništva bude potpuno procijepljeno

Piše Hina
22. listopada 2021. - 07:30

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je u petak da će ta zemlja prekinuti lockdown i stroge mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa tek kada bude potpuno procijepljeno 90 posto stanovništva.

Time će Novi Zeland biti najprocijepljenija zemlja u svijetu. "Na kraju smo pronašli ravnotežu između želje da se brzo ponovno otvorimo, ali tako da ljudi budu i dalje sigurni", rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Do sada je s dvije doze cijepljeno 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu. Kada se ostvari cilj od 90 postotne potpune procijepljenosti stanovništva, zemlja će prijeći na novi okvir zaštite od covida 19 koji će osigurati put iz lockdowna i omogućiti ponovno otvaranje tvrtki i događanja, rekla je Ardern.

"Potpuno cijepljene osobe moći će se ponovno sastajati s obitelji i prijateljima, odlaziti u barove i restorane i raditii sve što vole uz veću sigurnost", dodala je.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv covida 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa, unatoč tome što je njegov najveći grad Auckland u strogom lockdownu više od dva mjeseca.

item - id = 1136991
related id = 0 -> 1149066
related id = 1 -> 1148896
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 00:39