StoryEditor

Nositi crvenu zvijezdu temeljno je ljudsko pravo

Piše PSD.
8. srpnja 2008. - 23:25

Nošenje crvene zvijezde, zloglasnog simbola komunističke diktature, temeljno je ljudsko pravo, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava, postupajući po žalbi jednog mađarskog aktivista koji je u domovini osuđen zbog pokazivanja toga simbola.

Sud u Strasbourgu je presudio da odluka mađarskog suda, kojom je prije osam godina jedan pripadnik tamošnje Radničke stranke osuđen zbog nošenja crvene zvijezde na skupu u Budimpešti, predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga.

Mađarski zakon zabranjuje nošenje i pokazivanje simbola totalitarnih režima, u što su uključeni crvena zvijezda, srp i čekić, i svastika.

Sud u Strasbourgu je objavio da se, iako su kršenja ljudskih prava u komunizmu diskreditirala crvenu zvijezdu, Mađarska dokazala kao zemlja stabilne demokracije u posljednjih 20 godina i da stoga ne postoji bojazan da bi ijedna politička stranka mogla obnoviti komunističku diktaturu.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 15:28