StoryEditor
Svijetnovo normalno

Norveška početkom lipnja uvodi potvrde o cijepljenju, a Austrija se priprema za primjenu ‘zelenih‘ putovnica za koronavirus u digitalnom obliku

Piše Hina
5. svibnja 2021. - 16:57

Norveška od početka lipnja uvodi provjerljive potvrde o cijepljenju koje će nositeljima istih omogućiti pristup svim događanjima u zemlji, s ažuriranom verzijom u skladu s pravilima EU-a koja će se početi izdavati krajem lipnja, kazala je u srijedu premijerka Erna Solberg.

Do sada je prvu dozu cjepiva protiv covida-19 primila četvrtina stanovništva, a 6,8 posto je primilo obje doze.

"Možemo takvu potvrdu iskoristiti kako bismo što brže i što više otvorili društvo", kazala je Solberg.

Te će potvrde vrijediti za veća javna događanja te velike turističke ture, uključujući i kruzerima, dok će kasnija verzija biti usklađena sa standardima EU-a za putovanja u inozemstvo.

Lokalne vlasti Osla su najavile otvaranje dućana i trgovačkih centara od četvrtka, dok će se sljedeći tjedan ukinuti neka ograničenja za osnovne škole i vrtiće. Norveška nije članica EU-a, ali je dio jedinstvenog europskog tržišta i šengenske zone.

Istodobno, Austrija želi uvesti "zelene" putovnice za koronavirus u digitalnom obliku od 4. lipnja ove godine, piše agencija dpa.

Putovnica će funkcionirati u obliku QR koda koji će biti dostupan na mobilnim uređajima, kazala je ministrica turizma Elisabeth Koestinger u Beču u srijedu.

Već od 19. svibnja u Austriji će biti važeći razni certifikati o cijepljenju, testiranju ili oporavku od koronavirusa, koji će omogućiti pristup kulturnim i sportskim događajima te hotelima, koji bi se tada trebali otvoriti.

"To je vitalno za nas kao turističku zemlju, nakon ove duge suhe sezone", kazala je Koestinger.

Od sredine svibnja ukidaju se pravila o samoizolaciji po dolasku za goste iz Njemačke, koji čine najveći broj turista u zemlji.

Negativan test na koronavirus bit će dovoljan za ulazak u susjednu Austriju.

Očekuje se da će zelena putovnica biti uvedena na europskoj razini sredinom lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 16:54