StoryEditor
Svijetu dilemi

Norveška odgađa odluku o uporabi cjepiva AstraZenece: Institut za javno zdravstvo preporučio prestanak korištenja, Vlada traži dodatne analize

Piše hina
15. travnja 2021. - 18:00
Christof Stache/AFP

Norveškoj treba više vremena da procijeni hoće li nastaviti s uporabom cjepiva AstraZenece ili će ga izbaciti iz programa cijepljenja, rekao je ministar zdravstva Ben Hoeie u četvrtak. 

Norveški Institut za javno zdravstvo preporučio je prestanak uporabe cjepiva AstraZenece, ali vladi treba više informacija prije konačne odluke, naveo je ministar zdravstva. 

Norveške vlasti obustavile su 11. ožujka cijepljenje AstraZenecom nakon što je mali broj cijepljenih mladih hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niske razine trombocita, a neki od njih su umrli. 

"Vlada vjeruje da nemamo dovoljno dobar temelj za donošenje konačnog zaključka po kojemu se cjepivo AstraZenece treba ukloniti iz norveškog programa cijepljenja u ovom trenutku", rekao je Hoeie na konferenciji za medije. 

Vlada će imenovati povjerenstvo koje će dodatno analizirati sve dostupne podatke i podnijeti  izvješće do 10. svibnja, dodao je Hoeie. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 15:31