StoryEditor
Svijetsporni plinovod

Njemačka vlada nudila Trumpu ‘prljavi posao‘; financijsku potporu od milijardu eura kako Washington ne bi spriječio dovod plina iz Rusije

Piše Linda Perić
9. veljače 2021. - 19:48

Njemačka vlada ponudila je Trumpovoj administraciji financijsku potporu do milijarde eura kako bi spriječila Washington da sankcionira projekt izgradnje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, otkriva dokument koji je u utorak objavila neprofitna organizacija.

Njemački ministar financija Olaf Scholz navodno je ponudio sredstva za uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina u osobnom pismu svom tadašnjem američkom kolegi Steveu Mnuchinu.

Pismo je bilo datirano na 7. kolovoza 2020. i sadržvaalo je ponudu u priloženom "non-paperu".

Sascha Mueller-Kraenner, izvršni direktor Njemačke organizacije za zaštitu okoliša (DUH), koja je objavila dokument, nazvao je to "skandalom" i "prljavim poslom na račun trećih strana".

Prema tom dokumentu, njemačka vlada ponudila je ulaganje u razvoj LNG terminala u Wilhelmshavenu i Brunsbuettelu na njemačkoj obali Sjevernog mora.

Zauzvrat se od Sjedinjenih Država tražilo da dopusti "neometanu izgradnju i rad Sjevernog toka 2" - plinovoda koji preko Baltičkog mora treba udvostručiti isporuku prirodnog plina iz Rusije u Njemačku.

Ministarstvo financija u Berlinu nije odmah komentiralo slučaj iako je glasnogovornik rekao da je izjava u pripremi.

Izgradnja Sjevernog toka 2 bliži se kraju unatoč američkim sankcijama usmjerenih na plinovod i sve glasnijim pozivima Njemačkoj da odustane od projekta.

SAD i nekoliko europskih zemalja strahuju da će plinovod povećati europsku energetsku ovisnost o Rusiji, a kritike prema Rusiji dodatno rastu zbog postupanja Kremlja prema zatvorenom oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom i drugim političkim protivnicima.

item - id = 1076586
related id = 0 -> 1136307
related id = 1 -> 1136281
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 18:11