StoryEditor
Svijetsustav zakazao

Nizozemska trenutno obustavlja sva posvojenja iz inozemstva: istraga otkrila niz zlouporaba, majke prisiljavane da ostave djecu, nekima su i plaćali

Piše PSD
9. veljače 2021. - 20:00
Ilustracija AFP

Nakon službene istrage koja je utvrdila brojne zlouporabe, Nizozemska trenutno obustavlja sva posvojenja iz inozemstva. Istraga se fokusirala na usvajanje djece iz Bangladeša, Brazila, Kolumbije, Indonezije i Šri Lanke od 1967. do 1998. godine, izvijestio je BBC.

Nizozemski ministar civilne zaštite Sander Dekker izjavio je kako nizozemske vlade godinama nisu intervenirale glede zlouporaba koje su uključivale prisiljavanje ili plaćanje majki koje su rodile da se odreknu djece.

Istražni odbor utvrdio je da su nizozemski vladini službenici bili svjesni nezakonitosti i da su neki bili i umiješani u zlouporabe, iako nije našao valjane dokaze o podmićivanju.

Ministar Dekker rekao je da su dužnosnici zakazali "odvraćajući pogled od zlostavljanja godinama".

- Vlada nije učinila ono što bi se od nje trebalo očekivati. Trebala je preuzeti aktivniju ulogu u sprječavanju zlostavljanja, a to je bolno priznati. Za to postoje isprike. I zato se u ime kabineta ispričavam svima koji su posvojeni na nezakonit način.

Jedna Nizozemka koja traži svoje biološke roditelje u Indoneziji za BBC je izjavila kako pozdravlja vladinu odluku, te da je trenutni sustav potaknuo trgovinu djecom.

Widya Astuti Boerma (45), smatra da se nizozemsko usvajanje među zemljama još uvijek temelji na novčanom poticaju i to motivira trgovinu ljudima.

- Danas je usvajanje među zemljama još uvijek usmjereno na roditelje koji usvajaju djecu koji traže dijete, a ovo bi zapravo trebalo biti obrnuto.

Indonezija, nekada nizozemska "Istočna Indija", proglasila je neovisnost od Nizozemske 1945. godine. Nizozemski državljani usvojili su više od 3 tisuće indonezijske djece tijekom desetljeća do 1984. godine, kada je Indonezija gotovo zabranila tu praksu.

Istražni odbor zaključio je da su stvari krenule po zlu prije i nakon razdoblja 1967. - 1998., na koje se usredotočio.

Sustav je i dalje bio podložan prijevarama, a zlostavljanja su se i dalje događala "do danas", navodi se u izvješću.

Ministar Dekker rekao je da će budući kabinet morati odlučiti kako postupiti s inozemnim posvojenjima.

Podaci Mijn Roots, zaklade koja pomaže posvojenoj djeci da pronađu svoje biološke roditelje, pokazuju da su glavne zemlje podrijetla djece koju su nizozemski parovi usvojili u razdoblju od 1981. do 1992. godine bile:

Šri Lanka - 2.972 djece

Kolumbija - 2.132

Indija - 1.517

Južna Koreja - 1.323

Indonezija - 1.252

1971. - 1980. godine vodeće zemlje bile su:

Južna Koreja - 2.317

Indonezija - 1.788

Indija - 865.

Indonezijsko-nizozemski posvojenici pozdravili su ispriku nizozemske vlade zbog prošlih propusta, ali kažu da je to samo prvi korak u ispravljanju nepravdi iz prošlosti.

Widya Astuti Boerma, koja je usvojena u dobi od pet godina, desetljećima traži svoje roditelje. Ispostavilo da su njezini dokumenti o posvojenju lažni, a dva DNK testa sa ženama za koje je postojala mogućnost da će biti pozitivni bili su negativni.

- Ono za što krivim nizozemsku vladu je to što mojim usvojiteljima nikada nije rečeno što se dogodilo. Nikad im nije rečeno da postoji mogućnost da sam mogla biti žrtva trgovine djecom ili da su moji dokumenti lažni - rekla je.

- Moji se usvojitelji osjećaju stvarno krivima jer su možda uzeli dijete od majke u Indoneziji, što im nikada nije bila namjera - kazala je Widija koja se još uvijek nada da će pronaći svoje biološke roditelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 19:11