StoryEditor
Svijetuporište AfD-a

Nekad su se na njemu proizvodile zloglasne rakete V2, a danas živi u zagrljaju neonacizma: priča o turističkom otoku otkriva neke nove trendove u Njemačkoj

16. rujna 2017. - 16:38
Otok

Otok Usedom na krajnjem sjeveroistoku Njemačke ima mračnu nacionalsocijalističku prošlost. Ondje su razvijene i tijekom Drugog svjetskog rata u smjeru Velike Britanije lansirane rakete V2. Danas je ovaj otok na političkoj karti Njemačke poznat kao uporište desnih populista.

U mjestu Peenemuende, gdje se prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazila tvornica i laboratorij u kojem su se pod budnim okom kasnijeg oca američkog svemirskog programa Wernhera von Brauna razvijale rakete V1 i V2, desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) na lokalnim je izborima u rujnu prošle godine dobila je 47 posto glasova. 

Uz to je još 5,6 posto stanovnika biralo ekstremnu Nacionaldemokratsku stranku Njemačke (NPD).

Na predstojećim saveznim izborima 24. rujna desni populisti u tom kraju ponovno mogu računati na dobre rezultate.

Usedom, nekada dio DDR-a, dobro se uklapa u trend po kojem građani na istoku zemlje pojačano biraju stranke upitnih vrijednosti. 

AfD na istoku zemlje uživa mnogo veću popularnost nego na zapadu. Na istoku je primjetna i mnogo veća odbojnost prema izbjeglicama, ali i strancima općenito iako ih ondje živi manje nego na zapadu zemlje. 

Osim toga, Usedom, otok pješčanih plaža i šumskih biciklističkih staza, živi od turizma.
 

 


Mnogi ovamo dolaze upravo kako bi razgledali tehnički muzej u Peenemuendeu gdje se tematizira mračna, nacionalsocijalistička povijest tog dijela Njemačke. 

Mjesto mitova i legendi

Frank Neumann (30), koji kaže da glasa za AfD zbog osjećaja nacionalnog ponosa, objašnjava da mu život u sjeni kompleksa u Peenemuendeu izaziva pomiješane osjećaje. 

“Kao dijete sam mislio da je to fascinatno, bilo je to veliko igralište s tajanstvenim ruševinama u šumi", rekao je. 

"Kasnije sam shvatio da su tehnološka postignuća ovdje bila senzacionalna, ali i povezana s ratnim razaranjima. Nisam baš ponosan na to. Naš ponos je više općenit, svi bi trebali biti ponosni na svoju zemlju", objasnio je. 

Procjenjuje se da su rakete ispaljene s Usedoma usmrtile preko 15.000 osoba. Koliko je prisilnih radnika poginulo pri gradnji ogromnih podzemnih postrojenja gdje su se proizvodile rakete, nije poznato.

Rakete V1 i V2 bili su prvi svjetski navođeni projektili dugog dometa ("V" je kratica za Vergeltungswaffe - osvetničko oružje) i sijale su teror britanskim, francuskim i belgijskim gradovima.  

Kustos muzeja Thomas Koehler kaže da je Peenemuende mjesto "mitova i legendi" o najslavnijim i najsramotnijim poglavljima njemačke povijesti. 

"Prikazujemo povijest onakvom kakva je bila. Ne skrivamo negativne aspekte, na žalost mnogih tehnoloških entuzijasta", rekao je. 

"Drugi, pak, kažu da glorificiramo nacističke inženjere. Pošto su obje strane nezadovoljne mislim da smo ostvarili dobru ravnotežu", naglašava Koehler. 

Koehler smatra da njegov muzej ima jasnu odgovornost s obzirom na teški povijesni teret koji nosi. "Zalažemo se za miran suživot, toleranciju i razumijevanje među narodima". 

Unatoč tomu, većina ondje bira stranke koje više manje otvoreno koketiraju s nacističkom prošlošću.

Protiv Merkel na njezinu terenu

Javni servis Deutschlandfunk analizirao je uzroke takvog političkog opredjeljenja stanovnika Usedoma i došao do zaključka da oni nisu drugačiji nego kod ostatka birača AfD-a: mješavina općenitog nezadovoljstva socijalnom politikom vlasti u Berlinu te mnogo izraženiji motiv protivljenja izbjegličkoj politici Angele Merkel, na čemu AfD u najvećoj mjeri gradi svoj program.

Savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadna Pomeranija smatra se jednim od najnerazvijenijih dijelova zemlje s najvećom stopom nezaposlenosti.

"Socijalne frustracije su velike, mnoge obitelji su otišle odavde. Ljudi su ovdje iz protesta oduvijek birali različite stranke: NPD, Pirate, a sada AfD. Možda se na sljedećim izborima pojavi neka nova stranka", kaže jedan birač AfD-a za Deutschlandfunk.
Izborna jedinica njemačke kancelarke Angela Merkel, Ruegen-Greifswald, nalazi se praktički u susjedstvu Usedoma. Ondje je Merkel na prošlim izborima osvojila preko 50 posto glasova. AfD borbeno najavljuje da će je poraziti u njezinoj izbornoj jedinici. I pritom se ne biraju sredstva.

Početkom rujna kancelarka Merkel je u Ruegen-Greifswaldu održala predizborni skup. U publici je bilo i nekoliko pobornika AfD koji su, kao što je to često slučaj kada se Merkel pojavi u nekom od istočnonjemačkih gradova, transparentima, zvižducima i glasnim povicima ometali skup.

Na jednom transparentu je pisalo: "Mi imamo djecu, ti ne", čime se aludiralo na strah pobornika AfD-a za budućnost Njemačke koju je Angela Merkel, kako tvrde AfD zagovornici, svojom liberalnom izbjegličkom politikom stavila na kocku. 

Angela Merkel, koja zaista nema vlastite djece, reagirala je suzdržano, u svom stilu, poručivši nositelju transparenta da se je spremna s njim razgovarati o obiteljskoj politici.

Prema mnogim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, AfD bi mogao postati treća po snazi politička stranka u zemlji na izborima 24. rujna. Analitičari ro obrazlažu činjenicom da se mnogi birači, oko jedne trećine, još nisu odlučili za koga će glasati i među tim biračima naslućuju mnoge koji će se opredijeliti za AfD, ali se to ne usude reći u anketama. 

Nešto slično se dogodilo i prošle godine na predsjedničkim izborima u SAD-u.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 19:16