StoryEditor
Svijetnjegovanje odnosa

Nakon Putina, i samoimenovani čelnik Donjecka pisao Kim Jong-unu. Otkriveno što mu je poručio, a iz Sjeverne Koreje je navodno stigao i odgovor ruskom predsjedniku

Piše S.Pg.
17. kolovoza 2022. - 13:22

Sjeverna Koreja i ukrajinska regija Donjeck pod ruskom okupacijom razvijat će "obostrano korisnu bilateralnu suradnju", izjavio je njezin samoimenovani čelnik u pismu Kim Jong-unu.

Denis Pušilin to je obećao u poruci kojom je Kimu čestitao 15. kolovoza, Dan oslobođenja Koreje, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, dva dana nakon što je objavila sličnu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina Kimu - javlja Guardian.

“Narod regije Donbas također se danas bori da povrati svoju slobodu, baš kao što je to učinio korejski narod prije 77 godina”, navodi se, prema izvješću, u Pušilinovom pismu. "U poruci je izraženo uvjerenje da će obostrano korisna bilateralna suradnja, u skladu s interesima naroda dviju zemalja, biti ostvarena između Narodne Republike Donjeck i Demokratske Narodne Republike Koreje", dodala je KCNA.

Pušilin je ranije rekao kako se nada "plodonosnoj suradnji" i povećanju trgovinske razmjene sa Sjevernom Korejom.

Prošlog mjeseca, ruski veleposlanik u Pjongjangu rekao je da bi sjevernokorejska radna snaga mogla biti poslana da pomogne u obnovi ratom razorene infrastrukture u samoproglašenim narodnim republikama u Donjecku i Lugansku. Rekao je da postoji potencijalno "puno mogućnosti" za gospodarsku suradnju između Sjeverne Koreje i samoproglašenih republika u ukrajinskoj regiji Donbas, unatoč sankcijama UN-a.

U intervjuu ruskim novinama Izvestija izjavio je da bi “visokokvalificirani i marljivi korejski građevinari, koji su sposobni raditi u najtežim uvjetima, mogli pomoći obnoviti našu infrastrukturu i industrijske objekte”.

image

Denis Pušilin: “Narod regije Donbas također se danas bori da povrati svoju slobodu, baš kao što je to učinio korejski narod prije 77 godina”

AFP

Sjeverna Koreja tradicionalno zarađuje prijeko potrebne devize šaljući svoje građane na rad u inozemstvo. Pod sankcijama UN-a trebali su biti vraćeni u domovinu do kraja 2019., ali je značajan broj sjevernokorejskih radnika navodno nastavio raditi u Rusiji i Kini, kao i u Laosu i Vijetnamu i nakon tog roka.

Ranije ovog tjedna Putin je sjevernokorejskom vladaru rekao da će Rusija i Sjeverna Koreja "zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose", navodi se u pismu koje je u ponedjeljak citirala KCNA. U pismu se tvrdi da bi bliže veze bile u interesu obiju zemalja i da bi pomogle u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluotoka i regije sjeveroistočne Azije.

U govoru na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u utorak, Putin je rekao da će Rusija svojim saveznicima i partnerima osigurati "napredno oružje i vojnu opremu", kao i da će raditi na stvaranju novih "mehanizama međunarodne sigurnosti".

Kim je navodno poslao odgovor Putinu, rekavši u pismu da je rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom. Njihova "strateška i taktička suradnja, podrška i solidarnost" od tada su dosegli novu razinu u zajedničkim naporima da osujete prijetnje i provokacije neprijateljskih vojnih snaga, rekao je Kim u pismu.

KCNA pritom nije identificirala navedene neprijateljske snage, ali je obično koristila taj izraz za označavanje SAD-a i njegovih saveznika. Kim je predvidio da će suradnja između Rusije i Sjeverne Koreje rasti na temelju sporazuma potpisanog 2019. kada se sastao s Putinom.

Priznali samoproglašene narodne republike Donjeck  i Lugansk 

U srpnju je Sjeverna Koreja priznala samoproglašene narodne republike Donjeck (DPR) i Lugansk (LPR) u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas kao neovisne države.

Ovim je potezom Sjeverna Koreja postala tek treća zemlja nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva otcijepljena entiteta.

Kao odgovor, Ukrajina je odmah prekinula odnose s Pjongjangom zbog tog poteza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 19:49