Svijetizlazna anketa

Najvažniji izbori u modernoj povijesti Velike Britanije: Johnson osvaja ogroman broj glasova, Laburisti doživjeli povijesni poraz

Piše Euraktiv

Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su 368 mandata, Laburisti Jeremyja Corbyna 191, Liberalni Demokrati 13 mandata, Škoti 55, Zeleni 1, a Nigel Farage 0. Rezultat je to prve, ali vrlo temeljite izlazne ankete najvažnijih izbora u modernoj povijesti te države.

Anketu su na biralištima diljem zemlje tijekom dana zajedničkim snagama provele vodeće britanske medijske kuće, no valja napomenuti da su u protekla četiri izborna ciklusa te ankete samo dvaput predvidjele konačne rezultate sa 100 postotnom sigurnošću.

Ako se izlazne ankete i službeno potvrde nakon svih prebrojanih glasova, ovo će biti veliki trijumf britanskih Konzervativaca, ali i povijesni poraz Laburista koji su godinama zagovarali prijevremene izbore, a ostvarili su slab rezultat. Gotovo je sigurno da će stranka narednih tjedana održati sastanak i glasati o vodstvu, tako da postoji opravdana sumnja da Jeremy Corbyn odbrojava svoje posljednje dane kao čelnik opozicije, piše Jutarnji list.

S druge strane, Johnson bi mogao imati uvjerljivu većinu u Donjem domu parlamenta, koja će mu omogućiti neometano usvajanje zakona, pa tako i onog koji se odnosi na izlazak iz EU.

 

 

Nekoliko desetaka milijuna Britanaca jutros je treći put u posljednjih pet godina izašlo na birališta kako bi sudjelovali na najvažnijim izborima u modernoj povijesti Kraljevine; onima kojima su mediji nadjenuli nadimak 'izbori za začepiti nos'.

Građani su od ranih jutarnjih sati strpljivo čekali ispred svojih biračkih mjesta kako bi obavili svoju dužnost i u nikad većoj mjeri taktički glasali protiv onog kandidata kojeg smatraju većim zlom.

Naime, kratka, ali vrlo personalizirana kampanja građanima je ponudila dvije dijametralno suprotne vizije budućnosti Ujedinjene Kraljevine. Britanija Borisa Johnsona obećaje brzo i odlučno napuštanje Europske unije i 'oslobađanje potencijala države', dok ona Jeremyja Corbyna najavljuje novi referendum o Brexitu i tektonsku reformu gospodarstva.

Unatoč tome što je većina predizbornih anketa predviđala uvjerljivu pobjedu Konzervativne stranke aktualnog premijera, ankete su se u prošla tri izborna ciklusa pokazale kao nepouzdani prognostičari, pa ih je većina britanskih političkih analitičara uzimala s velikom dozom rezerve.

 

 

S obzirom na to da Britanci nemaju tradiciju izborne šutnje, politički tabori su cijeli dan neumorno mobilizirali svoja glasačka tijelo moleći ih da usprkos hladnoći i ledenoj kiši izađu na birališta, a posebnu je pažnju privukla poruka Konzervativne kojom su građane upozoravali da su njihovi volonteri na biralištima uočili mnogo birača Corbynovih Laburista.

- Jedino što stoji između Jeremyja Corbyna i Downing streeta ste upravo vi – stoji u poruci za koju se ne može sa sigurnošću tvrditi jesu li je torijevci slali u stvarnom strahu od poraza ili kao trik za dodatnu motivaciju vlastitog glasačkog korpusa.

Čelnici europskih zemalja s velikom su pažnjom pratili izbore u Velikoj Britaniji tijekom summita Europskog vijeća koji se u to vrijeme održavao u Bruxellesu. Ujedinjenu Kraljevinu je na summitu predstavljao novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Irski premijer Leo Varadkar izjavio je da svojim susjedima želi 'funkcionalni parlament' koji će moći okončati neizvjesnost Brexita.

Sagi zvanoj Brexit još uvijek se ne nadzire kraj. Unatoč tome što su se šanse da će Ujedinjena Kraljevina izaći iz EU za nešto više od mjesec dana ozbiljno povećale, premijera tek čeka onaj najteži zadatak, a to su trgovinski pregovori s EU i SAD-om neznajući kako će se Brexit odraziti na stabilnost funte i domaćeg financijskog tržišta.

Povrh svega, nova će se vlada morati ozbiljnije obračunati sa sve jačim separatističkim trendom u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj. No, unatoč tome što je škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila raspisivanje novog referenduma o neovisnosti, ankete pokazuju da sve manje građana želi odcjepljenje od Ujedinjene Kraljevine unatoč Brexitu.

#IZBORI#VELIKA BRITANIJA