StoryEditorOCM
SvijetUJEDINJENI NORDIJCI

Na sjeveru Europe rađa se nova zračna sila: ‘Imamo preko 300 borbenih aviona, znate kakva je to flota?‘

Piše Antonija Handabaka/JL
26. ožujka 2023. - 09:13

Zemlje na sjeveru Europe zbijaju redove u svojoj obrani iz zraka - piše Antonija Handabaka za Jutarnji list.

"Snaga naše zajedničke nordijske flote usporediva je sa zračnim snagama vojske neke od velikih europskih zemalja", komentirao je zapovjednik danskih zračnih snaga, general bojnik Jan Dam, nakon što je s kolegama iz Švedske, Norveške i Finske u NATO-ovoj bazi u njemačkom Ramsteinu potpisao deklaraciju kojom se objavljuje namjera integracije zračnih snaga sjevera Europe.

Time bi se, nevezano za članstvo u NATO-u, koje u slučaju Švedske priječi Turska, provela integracija dijela vojnih snaga tih zemalja, i to u, ističu stručnjaci, najpotentnijem dijelu vojne suradnje europskog sjevera.

Prema priopćenju izdanom u petak, namjera četiriju zemalja je uspostaviti kapacitete za zajedničko djelovanje u zraku.

I ranije se, dok se nad švedsko i finsko pristupanje NATO-u nije nadvila sjena Turske, predviđalo da će upravo suradnja u zračnoj obrani biti najvažniji dio pristupanja tih dosad neutralnih zemalja NATO savezu.

General bojnik Dam za Reuters je izjavio kako Danci žele istražiti mogućnost "integracije zračnih nadzornih operacija" te dijeliti radarske podatke i informacije obavještajnih sustava. "Želimo ih kolektivno koristiti, a to je nešto što još ne radimo", kazao je general bojnik.

Norveška ima 57 američkih borbenih aviona F-16 i 37 zrakoplova F-35. Čeka isporuku još 15 borbenih aviona F-35. Finska raspolaže sa 62 f7A-18 Horneta, i čeka isporuku 64 aviona F-35. Danska ima 58 aviona F-16 i čeka isporuku 27 aviona F-35. Švedska ima više od 90 svojih Gripena. Riječ je o preko 300 borbenih aviona u hangarima i skladištima, i preko stotinu novih naručenih zrakoplova  - piše Antonija Handabaka za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 00:07