StoryEditorOCM

Moskva: Napade na IS mora odobriti Damask

Piše PSD.
23. rujna 2014. - 13:39
Ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao je u utorak prije američkih napada na položaje Islamske države (IS) u Siriji koji su počeli prije zore, da takvu akciju mora odobriti Damask jer u protivnom, oni će još pogoršati i raspiriti napetosti u regiji.

"Svaka takva akcija mora se provesti u skladu s međunarodnim zakonima. To znači da nije dovoljna formalna, jednostrana obavijest o zračnim napadima već izričito odobrenje sirijske vlade ili odgovarajuća odluka Vijeća sigurnosti UN-a", navodi se u Putinovoj izjavi.

"Pokušaji ostvarenja vlastitih geopolitičkih ciljeva kršenjem suvereniteta zemalja u regiji može samo pogoršati napetosti i dodatno destabilizirati stanje", dodaje se.

U utorak ujutro, ministarstvo vanjskih poslova u Damasku navelo je da je Siriju Washington tek obavijestio o pokretanju napada na sirijski teritorij.

Televizija je potom izvijestila da su "američki zrakoplovi počeli s udarima na položaje terorističke organizacije IS u Raki".

Američka vojska i arapski partneri poveli su prvi put u utorak u zoru napade na položaje IS-a u Siriji, otvorivši novu frontu protiv ekstremnih džihadista.

SAD i njegovi arapski saveznici izveli su u utorak gotovo 20 napada na položaje IS-a u sirijskoj pokrajini Raka, izvijestile su nevladine organizacije i aktivisti.

(H)
FOTO: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:06