StoryEditorOCM
SvijetANALITIČARI U ŠOKU

‘Mislimo da je Prigožin upravo nazvao Putina šup***. Iskreno, čudilo bi nas da ovo preživi...‘

Piše PSD.
10. svibnja 2023. - 16:29

Video kojeg je na mreži Telegram objavio šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, izazvao je frenetične spekulacije što bi sve izrečeno moglo značiti, piše Jutarnji list. 

Prigožin je i ranije oštro kritizirao više ruske vojne časnike, no do sada se suzdržavao otvoreno kritizirati Vladimira Putina.

No prema analitičarima Instituta za proučavanje rata (ISW), to se sada možda promijenilo.

Kažu kako je iskoristio Dan pobjede da bi se ‘narugao Putinu i doveo u pitanje njegove procjene‘.

Na snimci se referira na figuru ‘sretnog djedice‘ koji ‘misli da je dobar‘ - no tada postavlja retoričko pitanje što će Rusija i buduće generacije napraviti i kako će Rusija uopće pobijediti ako se ispostavi da je ‘dobri djedica‘ zapravo ‘obični šupak‘?

Think tank ISW također kaže kako je Prigožin ‘naglasio kako bi se neimenovane osobe (pri čemu vjerojatno misli na Putina i druge visoke dužnosnike ruskog Ministarstva obrane) trebale prestati naslikavati po Crvenom trgu‘.

‘Prigožin vjerojatno misli na Putina kojega se često naziva ‘djedom‘ (ili, točnije, ‘djedicom iz bunkera‘), a ranije je već javno kritizirao i poimence napadao visoke ruske dužnosnike i časnike - no suzdržavao se imenovati samog Putina.

I dok je šef plaćeničke vojske i prije pokušavao zasjeniti autoritet vođa, analitičari kažu kako bi njegovi ‘sve izraženiji napadi na Putina mogli - ako Kremlj ne odgovori na prozirnu Prigožinovu kritiku Putina za Dan pobjede - dodatno nagristi sustav u kojem pojedini akteri mogu doći u milost ili nemilost ruskog predsjednika, iako njega samog nikada izravno ne kritiziraju‘.

Prigožinovi komentari su potaknuli slične procjene drugih analitičara od kojih su neki sugerirali kako je Prigožinov krajnji cilj zamijeniti Putina na mjestu predsjednika Ruske Federacije.

Tako je Anders Aaslund, ekspert za pitanja Rusije i savjetnik ruske vlade u razdoblju od 1991. do 1994., kazao da bi bilo ‘iznenađujuće ako bi Prigožin preživio iznošenje ovakvih tvrdnji‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 08:13