StoryEditor
SvijetBURNE REAKCIJE NAKON SERIJE UBOJSTAVA MOTIVIRANIH MRŽNJOM

Merkel ljuta na obavještajce zbog ‘procvata’ nacizma

Piše PSD.
16. studenog 2011. - 17:13

Njemačka vlada priznala je ozbiljne propuste državnih sigurnosnih službi u slučaju serije ubojstava imigranata koje je počinila neonacička skupina, čija aktivnost traje već čitavo desetljeće.

Nakon što je kancelarka Angela Merkel ubojstvo devet turskih i grčkih trgovaca te jedne policajke nazvala “sramotom za cijelu Njemačku“, Ministartvo unutarnjih poslova je počelo žurnu istragu kako je sužbama sigurnosti moglo promaknuti promaći postojanje jedne tako velike i aktivne ekremističke skupine.

“Uznemirujuće je da se nije našla veza između serije ubojstava i ultradesne scene u Tiringiji“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich. Informacija da se radi o organiziranoj ekstremističkoj skupini pojavila se prvi put prošlog tjedna, nakon što je policija otkrila pištolj u domu 36-godišnje nacistkinje koji je korišten u devet ubojstava.

Beate Zschaepe je bila tražena zbog oružane pljačke na istoku zemlje, dok su dva suučesnika u pljački izvršila samoubojstvo poslije kojeg je u njihovom kombiju-karavanu nadjeno oružje kojim je 2007. ubijena jedna policajka u mjestu Heilbronn.

Pronađena je i video snimka na kojoj dvojica muškaraca priznaju osam ubojstava vlasnika malih trgovina turskog i grčkog porijekla između 2000. te 2006. godine, zbog čega su mediji zločine nazvali kebab ubojstvima. Priznali su i bombaške napade u Koelnu na turske imigrante, za kojih je ranjeno nekoliko ljudi. No, detalji istrage tek će biti objavljeni.

Milan Kamatović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 00:42