StoryEditor
SvijetSusret na marginama

Macron šokirao sudionike summita G7: u Biarritz na iznenađenje svih stigao iranski predstavnik

25. kolovoza 2019. - 22:39

Iranski ministar vanjskih poslova došao je u nedjelju u Biarritz u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je francuski poziv Mohammadu Javadu Zarifu na sastanke na marginama summita "iznenađenje" te da se američki dužnosnici trenutno ne planiraju s njim sastati.

Zarif je odmah po dolasku održao sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između te dvije zemlje otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Ranije se u nedjelju činilo kako je Trump odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju tenzija, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je preuzeo inicijativu za smanjenje tenzija zbog straha da zbog propadanja nuklearnog sporazuma dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, u petak se sastao sa Zarifom. Cilj sastanka bio je raspraviti o planovima za rješavanje krize, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za gospodarsku kompenzaciju Irana.

Iran želi izvoziti najmanje 700 tisuća barela nafte po danu do barem 1,5 milijuna ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla su u nedjelju za Reuters dva iranska dužnosnika i diplomat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori između iranskog i francuskog ministra vanjskih poslova događaj na rubu summita G7 te da bi se trebala iskoristiti svaka prilika za rješavanje napetosti između SAD-a i Irana.

"Moramo pronaći način za rješavanje problema, a ako ne uspijemo, bojim se da će Iran nastaviti kršiti obveze nuklearnog sporazuma i u rujnu", rekla je Merkel novinarima.

Kazala je i da je o dolasku iranskog ministra Zarifa u Biarritz na razgovore obavještena nedugo prije nego što je došao.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:04