StoryEditor
SvijetISTOČNO PARTNERSTVO

Lukašenkov vapaj urudio plodom: Putin odobrio pomoć Bjelorusiji od 1,5 milijardi dolara, oporba upozorava da je to rasprodaja neovisnosti

14. rujna 2020. - 17:36
Njihova bliskost nije tajna - Putin i Lukašenko u srdačnom razgovoruSergei Gapon/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je zajam od 1, 5 milijardi dolara Bjelorusiji u ponedjeljak, nakon što je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, protiv kojega se prosvjeduje više od mjesec dana, zatražio pomoć od Moskve.

Dan nakon što je više od 100 tisuća ljudi izašlo na ulice Minska peti vikend za redom, zahtijevajući njegovu smjenu, Lukašenko, bliski saveznik Rusije već 26 godina, otišao je u rusko ljetovalište Soči kako bi zatražio pomoć od Putina.

Uz zajam, za koji Putin kaže da je dogovoren s premijerom Mihajlom Mišustinom, Putin je signalizirao podršku Lukašenku na druge načine.

Tako je kazao da će se nastaviti obrambena suradnja između dvije zemlje.

Ruske novinske agencije objavile su da Moskva šalje padobrance u ponedjeljak na zajedničke vojne vježbe s bjeloruskim snagama.

Putin je također podržao Lukašenkov plan ustavnih promjena koji je oporba odbacila kao podvalu za ostanak na vlasti, nakon što je, kako tvrde, Lukašenko namjestio izbore.

Usprkos sve agresivnijem postupanju snaga sigurnosti Lukašenko nije uspio prosvjednike otjerati s ulica.

Deseci tisuća Bjelorusa poručili su u nedjelju Lukašenku na prosvjedima: "Ti si štakor!".

Lukašenko tvrdi da su zapadne sile organizatori prosvjeda te se oslanja na Moskvu, od koje je zatražio ekonomsku i vojnu pomoć.

Od izbora 9. kolovoza, na kojima je službeno Lukašenko pobijedio s 80 posto glasova, tisuće građana uhićeno je, a gotovo svi lideri opozicije uhićeni su, deportirani ili su sami napustili zemlju kako bi izbjegli uhićenje, policija je objavila kako su uhitili 774 osobe na prosvjedima u nedjelju.

Opozicija strahuje da će Lukašenko pokušati rasprodati bjelorusku neovisnost za Putinovu podršku.

Svjetlana Tihanovska, Lukašenkova protukandidatkinja na izborima, za koju opozicija tvrdi da je pobijedila, kazala je da sporazumi koje postignu Lukašenko i Putin neće biti valjani. 

"Želim podsjetiti Vladimir Putina: što god prihvatite i što god dogovorite, na sastanku u Sočiju, neće biti pravovaljano", objavila je Tihanovska na društvenoj mreži Telegram.

"Sve sporazume koje potpiše nelegitimni Lukašenko novo će vodstvo revidirati, zato što je bjeloruski narod otkazao povjerenje Lukašenku te je odbio podržati ga na izborima. Jako mi je žao da ste odlučili ući u dijalog s diktatorom, a ne s bjeloruskim narodom", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 06:38