StoryEditor
Svijetizrael bombardirao ciljeve u pojasu gaze nakon napada palestinaca

Kvartet poziva Izrael da obustavi gradnju

Piše PSD.
20. ožujka 2010. - 00:06
Kvartet za Bliski istok želi nastavak pregovora između Izraelaca i Palestinaca, koji će dovesti “do rješenja”, i to u razdoblju od 24 mjeseca, rečeno je u petak na sastanku u Moskvi.

Sastanak se održava u osjetljivom kontekstu jer je dan prije s palestinskih položaja ispaljena raketa, koja je usmrtila tajlandskog radnika, a zatim je, u noći između četvrtka i petka izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo ciljeve u Pojasu Gaze, prenosi AFP.

Na sastanku u ruskome ministarstvu vanjskih poslova, uz domaćina Sergeja Lavrova, okupili su se i američka državna tajnica Hillary Clinton, šefica europske diplomacije barunica Catherine Ashton, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te bivši britanski premijer Tony Blair.

Kvartet traži od Izraela da zaustavi naseljavanje te izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Gazi, javljaju svjetske agencije.

Cilj sastanka je ponovni pokušaj uspostavljanja izraelsko-palestinskog dijaloga, a u razdoblju od dvije godine trebala bi biti okončana okupacija te osnovana nezavisna i demokratska palestinska država koja bi živjela u miru pored Izraela i drugih susjeda.

“Ciljevi ostaju isti. Kvartet želi pregovore Izraelaca i Palestinaca na putu koji će dovesti do rješenja koje bi podrazumijevalo dvije države”, rekla je Clinton.

(A)

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:24