StoryEditor
Svijethibridna država

‘Korona‘ Orbana pretvara u faraona: mađarski premijer sebi namješta ovlasti da u eri epidemije vlada sam, bez parlamenta

30. ožujka 2020. - 17:21

Pod kišobranom zakona protiv koronavirusa Viktor Orban postaje pravi mađarski faraon - optužuju ga nemoćni glasovi iz oporbenih redova, kao i dežurni europski kritičari.

Vlada Viktora Orbana proslijedila je u parlamentarnu proceduru zakon koji premijeru omogućuje da u vremenu borbe protiv koronavirusa vlada nacijom posve samostalno, putem izvršnih dekreta.

Isti zakon mu omogućuje i da sam samcat, bez dodatnih konzultacija s parlamentom, samostalno produlji izvanredno stanje koliko god dugo smatra da je to potrebno, ili da su mu potrebne proširene ovlasti koje proizlaze iz takvoga stanja.

Istim zakonom uvode se i kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili „lažne vijesti“ o koronavirusu ili o vladinim mjerama protiv epidemije. Oporbeni zastupnici prošli tjedan nisu dopustili da se sporni zakon kroz parlament provuče po hitnom postupku, no posve je sigurno da će zakon ovih dana glatko proći jer Orbanov Fidesz uživa dvotrećinsku većinu u mađarskome parlamentu.

Svima koji ga opominju da zloupotrebljava pandemijsku situaciju, uključujući oporbu i europske pučane koji su njegov Fidesz nedavno suspendirali, Orban poručuje da su "europska gunđala" koja trebaju pustiti Mađarsku da se obrani od koronavirusa.

Mnogi analitičari smatraju kako je Orbanova država dosad bila svojevrsna hibridna država između demokracije i diktature, no sad je na dobrome putu da postane i prva prava EU diktatura, s premijerskim ovlastima koje ne poznaju zrela demokratska društva.   

Mađarska je izvanredno stanje uvela još 11. ožujka, te je zatvorila vanjske granice svim stranim putnicima. Zasad su potvrdili oko 400 zaraženih i 13 umrlih od koronavirusa. Viktor Orban, otprije dežurni borac protiv migracija, optužio je odmah na početku pandemije migrante za koronavirus u Mađarskoj i svečano objavio kako su stranci ti koji su u njegovu naciju unijeli bolest.

Kritike zbog takvih izjava i postupaka predsjednika Vlade u Budimpeštu je uputio UN-ov ured za ljudska prava, navodeći da "sa zabrinutošću" prati stanje u Mađarskoj. Vijeće Europske unije upozorilo je Orbana prošloga tjedna posebnim pismom da neodređeno i parlamentarno nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti poštivanje osnovnih demokratskih načela.

Orbana takve kritike nisu, međutim, previše zamarale ni u donedavnim mirnodopskim okolnostima, pa pogotovo nemaju previše šanse u uvjetima globalne ugroze opasnom zaraznom bolešću. I dosad se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama, skupinama za ljudska prava i službenim Bruxellesom koji je teretio Mađarsku za učestalo kršenje europskih vrijednosti.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 09:05