StoryEditorOCM
Svijetxi jinping

Kineski predsjednik iznenada okupio šefove tajne službe: ‘Pripremite se na oluju!‘

Piše Iva Pahlić/JL
31. svibnja 2023. - 18:05

Kineski čelnik Xi Jinping pozvao je svoje najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o "najgorem mogućem" scenariju i pripreme se za "oluju", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim unutarnjim i vanjskim prijetnjama, piše CNN.

"Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali", rekao je Xi u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

"Moramo misliti o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za snažne ‘vjetrove i valove‘ pa čak i opasno, olujno more", dodao je.

Najnovija upozorenja Xija, najmoćnijeg kineskog čelnika u posljednjih nekoliko desetljeća, stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što vidi kao sve neprijateljskije međunarodno okruženje, prenosi Jutarnji list.

Suočen s onim što je nazvao "složenom i ozbiljnom" situacijom, Xi je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u "stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi".

Također je pozvao Kinu da nastavi jačati nadzor sigurnosnog rizika i sustav ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kibernetičkog prostora.

Pod Xijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne sigurnosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od navodnih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, protušpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Nedavno je proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o protušpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na sve "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese".

"Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje nad ekonomskom, čini se", napisao je Bill Bishop koji se već godinama bavi Kinom.

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi utišao nemire nakon što su grad uzburkali veliki demokratski prosvjedi, prenosi Jutarnji list.

Percepcija da je sigurnost, a ne gospodarstvo, postalo glavni prioritet Pekinga, pojačana je nedavnim masovnim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain & Company i tvrtku za due diligence Mintz Group.

Racije su prestrašile međunarodne tvrtke, u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi oživjela usporavajuće gospodarstvo koje je su pogodila trogodišnja ograničenja zbog Covida.

U ožujku su kineske vlasti pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu – 17. japanskog državljanina koji je pritvoren u Kini otkako je zakon o protušpijunaži uveden 2014. godine.

Na sastanku u utorak, Xi je rekao da Kina mora proaktivno oblikovati "sigurno vanjsko okruženje" kako bi bolje održala sigurnost "otvaranja" zemlje i "promicala duboku integraciju razvoja i sigurnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 08:23