StoryEditor
Svijetkinezi idu jako

Kina upravo smislila način kako pojačati zračenje svoj ‘umjetnog sunca‘, najvećeg termonuklearnog reaktora na svijetu. Dostiže nevjerojatnu razinu stupnjeva

Piše PSD
25. prosinca 2021. - 23:40

Prema riječima zamjenika ravnatelja instituta, Song Yuntaoa, eksperiment je usmjeren na nadogradnju sustava pomoćnog grijanja EAST kako bi umjetno sunce postalo "toplije" i "trajnije". Očekuje se da će testiranje trajati pola godine.

Reaktor EAST dizajniran je da imitira proces nuklearne fuzije koju provodi sunce. Otkako je prvi put počeo s radom 2006., EAST je bio otvorena testna platforma za kineske i međunarodne znanstvenike za provođenje eksperimenata povezanih s fuzijom.

Već je postavio nekoliko rekorda u trajanju zadržavanja izrazito vruće plazme. U lipnju je EAST postigao najvišu temperaturu od 160 milijuna stupnjeva Celzija, što je više od deset puta toplije od sunca.

EAST je jedan od tri glavna domaća tokamaka (stroj za proizvodnju toroidalnog magnetskog polja za razgraničenje plazme) koji se trenutno koriste diljem Kine. Dio je postrojenja Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora, koji će postati najveći nuklearni fuzijski reaktor na svijetu kada počne s radom 2035. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 00:02