StoryEditor
Svijetčak 20 posto vjernika okrenulo leđa talijanskom premijeru

Katolici kaznili Berlusconija

Piše PSD.
11. lipnja 2009. - 22:25

Istraživanja vatikanskih medija pokazuju da je čak 20 posto katolika okrenulo leđa Berlusconijevoj stranci desnog centra Narod sloboda (Pdl) na posljednjim izborima za europarlament.

“Masovna apstinencija građana na ovim izborima, uz broj glasova za Pdl znatno manji od predviđenog, rezultat su posljednjih Berlusconijevih afera, te načina na koji (ni)je reagirao na njih“, piše vatikansko službeno glasilo „Osservatore Romano“.

Veliki broj katoličkih birača koji su tradicionalno glasovali za Pdl ovaj su put izabrali stranku kršćanskih demokrata UDC na čelu s Pierom Ferdinandom Casinijem. Sudeći po pisanju vatikanskih medija “o najboljim odnosima s talijanskom vladom od Drugoga svjetskog rata“, kako se izrazio papa Benedikt XVI. misleći pritom na odnos Svete Stolice i vlade Silvija Berlusconija, nadvili su se tamni oblaci.

Razlog mnogobrojnim kritikama koje s druge strane Tibera stižu Berlusconiju i njegovim suradnicima je premijerov razuzdani privatni život koji već danima puni stranice talijanskih i svjetskih medija.

Naime, Katolička crkva Berlusconijevoj je vladi pružala podršku upravo zato što Cavaliere zastupa konzervativni program, barem javno. Privatno je, eto, podbacio, pa vatikanski velikodostojnici ne namjeravaju zatvoriti jedno oko na njegovo dokazano druženje s maloljetnicama i veoma mladim ženama (i ne samo njegovo, budući da je prosjek godina muških gostiju na zabavi u njegovim vilama 65, a ženskih 20), prepucavanje preko medija s bivšom suprugom Veronicom Lario (koju Berlusconi krivi za sve) i oporbom, pretvaranje državnih zrakoplova u privatne kočije za razvoz mladih gošća i slično. Čini se da je sve ovo za Vatikan jednostavno previše.

Primjerenije pjevaču

Golem uspjeh postigla je ultradesničarska stranka Sjeverna liga, što je opet razlog zabrinutosti u Svetim palačama. Stalni vatikanski promatrač u Vijeću Europe, msgr. Aldo Giordano kazao je za Radio Vatikan da ga “brinu programi europskih ekstremno desnih stranaka, koje su znatno ojačale, a to su stupanje na snagu zakona koji su protiv imigracije, zatim jačanje nacionalne svijesti, što, kako u Italiji nerijetko vidimo, dovodi do epizoda ksenofobije i slično“.

Zanimljivo je to da je Sjeverna liga, odnosno regionalni pokret, otvoreno neprijateljski nastrojen prema Europi, ostvario 6 posto više glasova s obzirom na rezultate izbora iz 2004. godine. Berlusconija su otvoreno napali i katolički tjednici „Avvenire“ i „Famiglia Cristiana“ zbog „slučaja Noemi“.

Kako se bilo tko, a ne prvi ministar jedne zemlje uopće može dovesti u sličnu situaciju, pitaju se komentatori katoličkih listova. Nije se suzdržao ni istaknuti vatikanski kardinal Waltet Kasper, koji je još prije mjesec dana njegovo ponašanje vezano prvo za razvod, a poslije za seks skandal ocijenio „pretjeranim i primjerenim pjevaču, a ne šefu vlade“.

nina kljenak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 12:55