StoryEditor

'Kardeljeva vila' na prodaju za dva milijuna eura

Piše PSD.
30. listopada 2014. - 14:01
rgx time: 3.4093856811523E-5
Kuću u kojoj je nekada s obitelji živio Edvard Kardelj, jedan od glavnih ideologa i čelnika nekadašnje Jugoslavije, jedna je ljubljanska agencija za nekretnine ponudila na prodaju za 2 milijuna eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Objekt se nalazi u ljubljanskom izletištu Tacen na Šmarnoj Gori, a uz atraktivnu lokaciju vjeruje se se da će investitore privući cijela parcela ukupne površine 9000 metara, što joj podiže cijenu.

Kuću stambene površine 400 četvornih metara, koju mještani i danas zovu Kardeljeva vila, prodaju nasljednici nekadašnjeg vlasnika, tvorničara Janeza Seuniga koji je iz nje morao iseliti 1947. godine.

Nasljednicima je vraćena nakon dugogodišnjeg postupka denacionalizacije, a danas je u tako lošem stanju da je ne vrijedi obnavljati, priznaju agenti za nekretnine.

Nakon Kardeljeve smrti i iseljenja njegovih potomaka, kuću je 90-ih godina prošlog stoljeća nekoliko godina koristila slovenska teritorijalna obrana.

Poslije toga počela je zbog neodržavanja propadati, a povremeno su je naseljavali i ilegalni mladi skvoteri koji su je koristili za masovne zabave, navode slovenski mediji.

Dugogodišnji bliski suradnik Josipa Broza Tita, Edvard Kardelj ostao je upamćen po teorijskoj i praktičnoj razradi ideje radničkog samoupravljanja, razvijenog u razdoblju od 1952-1980.

(H)
FOTO: CROPIX

Izdvojeno