StoryEditor
SvijetMOŽDA I KOD NAS

Kanada donijela odluku, za djecu od 12 do 15 godina odobreno je Pfizerovo cjepivo: ‘EU proučava iste podatke koje smo i mi imali‘

Piše HINA
5. svibnja 2021. - 22:08
Oko 35 posto od 38 milijuna Kanađana primilo je prvu dozu cjepivaKena Betancur/AFP

Kanadsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je odobrilo korištenje Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, čime je Kanada postala prva zemlja koja ga je odobrila za djecu.

- Odobrenje prvog cjepiva u Kanadi za prevenciju covida-19 kod djece važna je etapa u borbi Kanade s pandemijom- rekla je Supriya Sharma, glavna medicinska savjetnica u kanadskoj javnozdravstvenoj službi Sante Canada.

- Prvi smo u svijetu odobrili (cjepivo) Pfizer za djecu od 12 do 15 godina- dodala je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši da Velika Britanija i Europska unija proučavaju trenutačno iste podatke kojima se koristila Kanada u donošenju svoje odluke.

Ovih se dana očekuje i odluka Američke agencije za lijekove (FDA) o proširenju primjene cjepiva na istu dobnu skupinu.

Kanada svoju odluku temelji na "novim podatcima koje je prikupila" nakon treće faze sveobuhvatnog kliničkog ispitivanja u Sjedinjenim Državama na više od 2000 ispitanika od 12 do 15 godina starosti, dodaje Sante Canada.

- Podatci kliničkog ispitivanja pokazali su da je nakon druge doze djelotvornost u prevenciji covida-19 u toj mlađoj dobnoj skupini stopostotna a kod odraslih je 90 posto- ističe ministarstvo. 

Kanada je u srijedu imala više od 1,2 milijuna zaraženih koronavirusom od početka pandemije i više od 24.000 umrlih.

Oko 35 posto od 38 milijuna Kanađana primilo je prvu dozu cjepiva.

Od izbijanja pandemije oko 20 posto oboljelih od covida-19 u Kanadi mlađe je od 19 godina, istaknula je Sharma.

- Cijepljenje će pridonijeti povratku naše djece u normalniji život jer je protekla godina za njih bila teška- rekla je.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 10:02