StoryEditorOCM
Svijetveliki gubitak

Kako je masakriran elitni ruski korpus koji je trebao biti prijetnja NATO-u: Putin poslao 12.000 vojnika s Baltika u ukrajinsko grotlo smrti

2. studenog 2022. - 13:42

Ruska mornarica je prije šest godina osnovala novi vojni korpus čiji je glavni zadatak bio braniti Kalinjingrad, rusku enklavu odvojenu od matice zemlje, koja se nalazi na Baltičkom moru između Poljske i Litve. Nakon što je počela invazija na Ukrajinu gdje su se stvari počele odvijati onako kako Rusi nisu planirali, Moskva je povukla 11. korpus iz Kalinjingrada i poslala ga na bojište u Ukrajinu. No, umjesto da zaustave Ukrajince i Putinu osiguraju vojno napredovanje, elitni kalinjingradski korpus doživio je povijesni slom i postao topovsko meso za ukrajinsku vojsku.

Ovaj se korpus sastojao od više formacija pod jedinstvenim stožerom koji odgovara Baltičkoj floti ruske mornarice. Pod njihovom je kontrolom između ostaloga motorizirana divizija, topništvo, rakete i protuzračnu obranu. Prije rata u Ukrajini, u njemu je bilo oko 12.000 ruskih vojnika koji su imali stotinjak T-72 tenkova, nekoliko stotina borbenih vozila BTR, haubice Msta-S te bacače rakete BM-27 i BM-30, piše Forbes.

Smatra se kako je 11. korpus trebao biti glavna snaga u potencijalnoj invaziji na bivše sovjetske republike Litvu, Latviju te Estoniju, a uz to, trebao je dobiti i pomoć 18.000 kopnenih vojnika na zapadu Rusije. NATO je vrlo oprezno promatrao gomilanje snaga u ovoj ruskoj enklavi.

- Kalinjingrad je tijekom povijesti bio mjesto koje smo pažljivo promatrali s obzirom na osjetljivu regionalnu situaciju - kazali su američki obrambeni dužnosnici još u lipnju, prenosi Forbes te podsjeća kako je nakon početka invazije u veljači, gotovo 80 posto ruskih kopnenih snaga premješteno je u Ukrajinu, a značajan dio doživio teške poraze. Loše vođeni i nedovoljno opskrbljeni ruski bataljuni, brigade i divizije postali su lake mete za ukrajinsko topništvo, bespilotne letjelice i pješačke timove koji su ih gađali precizno navođenim protutenkovskim projektilima. Kao što znamo, nakon nepunih mjesec dana Rusi su se povukli iz glavnog grada Kijeva zbog nemogućnosti prodora. Procjene se razlikuju, no većina analitičara spominje brojku od 50.000 ubijenih i ranjenih Putinovih vojnika do svibnja.

U to vrijeme, ruska vojska je držala stratešku luku Herson te su bili na tragu osvajanju Harkiva. Međutim, kad su zahvaljujući sofisticiranom zapadnjačkom oružju, u prvom redu moćnom američkom raketnom bacaču HIMARS-u, Ukrajinci sustavno počeli uništavati skladišta streljiva u dubokoj pozadini i presijecati ruske opskrbne linije pripremajući se za protuofenzivu - ruske snage postajale su sve krhkije.

Pakao nakon protuofenzive

Očajnički tražeći nove trupe, Kremlj je odlučio u rat uključiti i 11. armijski korpus. Premješten je brodovima i zrakoplovima u Belgorod, a zatim na  bojište blizu Harkiva. Tri mjeseca naporne borbe iscrpile su snagu korpusa. Kada su ruske trupe prošlog mjeseca pobjegle iz ukrajinskog grada Balaklije, za sobom su ostavile tisuće dokumenata koji detaljno opisuju unutarnje funkcioniranje ruskog ratnog stroja. Reuters  je dobio uvid u dokumente koji pokazuju da je tri mjeseca nakon dolaska na ukrajinski teritorij, korpus spao na 70 posto snage, dok su neki bataljuni bili na tek desetinu svojih snaga. A onda je situacija postala još gora. Ofenziva u Harkivu, razotkrila je duboke slabosti ruskih snaga u tom području, uključujući 11. armijski korpus.

Deseci tisuća ruskih vojnika tada su se rezbježali ili poginuli dok su ukrajinske trupe oslobađale na tisuće četvornih kilometara Harkivske oblasti u žestoka dva tjedna, a 11. armijski korpus pretrpio je žestoke gubitke. Krajem rujna, Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu opisao ga je kao potpuno izmrcvarenog. Ukrajinski generalštab zaključio je da je korpus izgubio 200 vozila i polovicu svojih vojnika u protuofenzivi.

„Možda je i moguće da 11. armijski korpus preživi. Ako je tako, trebat će mu jako puno mjeseci da se oporavi, ponovno opremi i ubaci u svoju službu novake kako bi povratio barem djelić nekadašnje snage. No jedno je sigurno - 11. armijski korpus koji je trebao braniti Kalinjingrad i ugroziti istočni front NATO-a trenutno ne može ni jedno ni drugo, zaključuje Forbes.

image

tenkovi 11. korpusa

screenshot Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 05:06